Verkkouutiset

Tutkija IS:lle: Jos Trump valitaan, Suomen Nato-ovi loksahtaa kiinni

Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltolan mukaan Suomesta tulisi itäisen reuna-alueen maa, kertoo Ilta-Sanomat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Mika Aaltolan mukaan Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ensi yönä ratkeaa, jääkö Suomi Venäjän armoille Euroopan itäiselle reunalle.

– Nämä presidentinvaalit ovat USA:n tärkeimmät vaalit koskaan. Suomen kannalta ne ovat historian tärkeimmät Yhdysvaltojen vaalit. Tavanomaiset Suomen eduskuntavaalitkin häviävät merkityksessä näille, Aaltola sanoi IS:lle.

Aaltolan mukaan Hillary Clinton jatkaisi Obaman linjalla ja tiukemmalla Venäjä-linjalla, eikä Suomen asemaan olisi odotettavissa suuria muutoksia.

Donald Trump muuttaisi kokonaan Yhdysvaltojen suhdetta Venäjään. Hän antaisi Vladimir Putinille enemmän sananvaltaa Euroopassa. Venäjä saisi enemmän omaa tahtoaan näkyviin, erityisesti reuna-alueillaan.

Trumpin valinnan myötä Suomen poliittinen status Euroopan kartalla muuttuisi.

– Suomen on nähty olevan lännessä kiinni, mutta pian oltaisiin yhä enemmän itäisen reuna-alueen maa. Suomen paikka olisi yhä enemmän idässä, Aaltola määrittelee.

Aaltolan mukaan Trump ei luopuisi USA:n allianssisuhteesta Nato-maihin, mutta hän lopettaisi järjestön laajentumisen. Niinpä esimerkiksi Suomen Nato-jäsenyydestä ”olisi enää turha puhua”.

– Nato-ovi loksahtaisi kiinni saman tien, Aaltola toteaa.

Aaltolan mukaan Trumpin turvallisuuspoliittisten vaikuttimien takana on Kiinan uhka. Trump kokee Kiinan vakavaksi taloudelliseksi kilpailijaksi Yhdysvalloille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)