Verkkouutiset

Näin irakilaismies puhui A-studiossa – tämän tulkki jätti kääntämättä

Tutkijan mielestä kielimuuri estää maahanmuuttokriisin ymmärtämistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puutteelliset käännökset vaikeuttavat maahanmuuttokriisin ymmärtämistä, arvioi Tampereen yliopiston Arabian-tutkija Marko Juntunen.

– Pakolaistulvan syiden taakse pääseminen on mahdotonta, jos saapujien tarinat törmäävät kielimuuriin kuten eilisiltaisessa A-studion ohjelmassa, Juntunen sanoo.

A-studiossa torstaina haastateltu irakilainen Ali Jabeer totesi, että hän ei halua osallistua muslimien keskinäisiin uskonkiistoihin. Hän pelkää, että sunni–shia -kiistat leimaavat turvapaikanhakijoita. Hän sanoi myös, että uskontoihin liittyvä väkivalta oli syynä hänen lähdölleen.

Tulkki käänsi Ali Jabeerin puheen näin:

– Tietenkin minä unelmoin vain ja ainoastaan turvallisuudesta. Olen ylipäätään tullut tänne sen takia että haen turvaa ja rauhaa tässä maassa. Ja toivoisin Suomelta kansana että he ottavat minut rauhallisin mielin vastaan mutta tietenkin vastuu on ylipäätään myös meilläkin ja ylipäätään haluaisin elää täällä rauhallisin mielin.

Juntusen mukaan Ali Jabeer sanoi todellisuudessa näin:

– Luonnollisesti unelmani täällä on, että ensinnäkin voisimme elää täällä turvassa. Tulimme tänne uskontokuntakohtaisen väkivallan vuoksi. Tulimme tänne etsimään turvaa, Toivomme vain, että suomalaiset ottaisivat meidät vastaan. Haluan välittää ajatuksen suomalaisille irakilaisena, että me emme kannata uskontokuntakohtaista jakautumista. Olemme rauhanomaisia. Meillä ei ole uskontokuntakohtaisia kantoja. On ehkä ihmisiä, jotka pitävät meitä uskontokuntakohtaisesti jakautuneina tai tappajina tai rikollisina, mutta olemme ihmisiä, joilla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin tulla tänne, uskontokuntakohtaisen väkivallan vuoksi. In sha Allah, täällä ei tapahdu samaa kuin Irakissa. Toivomme suomalaisilta (anteeksi)…emme halua olla heille vaivaksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)