Suomi ja Irak tiivistävät yhteistyötään irakilaisten palautuksissa

Suomi ja Irak ovat jatkaneet keskusteluja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden tai turvapaikkahakemuksensa peruuttaneiden irakilaisten paluusta Irakiin.

  • LKS 20151229 LKS 20151110 LKS 20150925 Irakilaisia turvapaikanhakijoita Lahdessa Hennalan entiseen varuskuntaan avatussa vastaanottokeskuksessa 25. syyskuuta 2015. Mielenosoittajat heittivät ilotulitteita kohti turvapaikanhakijoita kuljettanutta bussia puolen yön aikaan heidän saapuessa Hennalaan. ... Iraqi asylum seekers in refugee center located in the former barracks in Hennala in Lahti, Finland on September 25, 2015. The asylum seekers were confronted last night by protesters who hurled fireworks and threw stones at the bus carrying them. LEHTIKUVA Markku Ulander

    Irakilaisia turvapaikanhakijoita Lahdessa syyskuussa.

    ()

Sisäministeriön mukaan keskusteluja on käyty myönteisessä hengessä ja molemmat maat haluavat edistää erityisesti vapaaehtoista paluuta sekä tiivistää maiden viranomaisten välistä yhteistyötä.

Suomella on neuvotteluissa kaksi päätavoitetta. Ensinnäkin Suomi haluaa, että Irakiin vapaaehtoisesti palaavien lähtö sujuu hallinnollisesti mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. Toiseksi Irakiin pitää voida jatkossa palauttaa Suomesta poistettavia henkilöitä myös silloin, kun henkilö itse ei halua palata.

Molemmat tavoitteet olivat esillä, kun pääosin Irakin maahanmuuttoministeriön virkamiehistä koostunut delegaatio vieraili Suomessa viime viikolla.

Delegaatio tapasi sisäministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, Maahanmuuttoviraston sekä poliisin edustajia. Neuvottelut palautuksista jatkuvat. Suomalaisdelegaatio matkustaa todennäköisesti Irakiin myöhemmin tänä keväänä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.