Verkkouutiset

”Emme sulje silmiämme kenenkään tekemiltä rikoksilta”

Ministerien mukaan suomalaiskouluttajien turvallisuus Irakissa on ykkösasia eikä mitään ihmisoikeusrikkomuksia sallita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Perussuomalaisten Jussi Niinistö totesi eduskunnan debatissa osallistumisesta turvallisuussektorin koulutusyhteistyöhön Irakissa, ettei yhteisestä huolesta koskien suomalaisten kouluttajien turvallisuutta pidä tinkiä.

– Joko turvallisuudesta huolehditaan, tai sitten suomalaiset eivät lähde. Olen tässä suhteessa yhtä mieltä ministeri Haglundin kanssa ja kiitän häntä vastauksesta, Jussi Niinistö sanoi.

Niinistö kysyi, onko kouluttajien omasuoja katsottu sen mukaan mitä todella tarvitaan ”eikä sen mukaan mitä isännät katsovat soveliaaksi”.

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) vastasi, ettei hän oikein tiedä ”mistä mantra omasuojan ongelmasta on syntynyt”.

– On aivan selvää, että se on aina edellytys kaikissa operaatioissa. Tämä ei ole mikään poikkeus. Turvallisuus on aina ykkösasia joka ikisessä operaatiossa, joissa olemme vuosikymmenen saatossa olleet, ja puolustushallinnon suunnittelussa. Tässä se ei ole muuttunut, tässä sitä on painotettu erityisen paljon, Haglund kuittasi.

Ei silmiä kiinni

Vihreiden Pekka Haavisto totesi olevansa samaa mieltä kuin ministeri, ettei kannata katsoa Youtubea – ”tulee ikävä olo, kun katsoo näitä ihmisoikeusloukkauksia”.

– Mutta katsoin kuitenkin, ja siellä oli paitsi ISIS:n myös kurdiarmeijan nauhoitettuja loukkauksia, joissa ISIS:n taistelijoita kaivettiin montuista ja iskettiin kiväärinperillä ja ties mitä, Pekka Haavisto sanoi.

Haavisto sanoi häntä kiinnostavan, miten suomalaiset kouluttajat alueella reagoivat ihmisoikeusloukkauksiin, minne he raportoivat ja miten sotarikoksia dokumentoidaan.

– Emme kai voi sanoa heille ohjetta, että he vaan kääntävät katseensa pois, Haavisto totesi.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan Suomi on koko ajan korostanut oikeusvaltioperiaatteesta kiinni pitämistä.

– Terrorismin vastainen työ ei oikeuta syyllistymistä minkäänlaisiin ihmisoikeusrikkomuksiin tai kansainvälisen humanitaarisen oikeuden rikkomuksiin. Tämä on paitsi periaatekysymys myös tärkeää sen kannalta, että terrorismin vastainen työ voisi tuottaa tuloksia, koska kun siinä syyllistytään rikkomuksiin, se on yksi parhaita terrorismin rekrytointikanavia, Erkki Tuomioja sanoi.

– Me emme sulje silmiämme kenenkään tekemiltä rikoksilta.

Tuomioja huomautti, että ”on kyllä myös vähän naiivia kuvitella, että saisimme aseistettuja rikollisia, jotka ovat katkaisseet toisten ihmisten päitä, vastaamaan rikoksistaan, ellei meillä ole voimaa joka mahdollistaa heidän kiinni ottamisensa”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)