Verkkouutiset

”Kyllä te suositte hyvätuloisia ihmisiä”

Eduskunnan kevättä käynnistettiin keskustelulla pääministerin ilmoituksesta hallituksen politiikasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ryhmäpuheenvuorojen jälkeen niihin vastasi pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä. Hän ihmetteli Sdp:n Antti Rinteen puheenvuoroa, jossa oli mukana ”vieeelä kerran syksyllä jo moneen kertaan käsitelty yrittäjävähennys”.

– Kun itse viime kaudelle pudotitte kuusi prosenttia suuryitysten ja suuromistajien eduksi yhteisöveroa, niin kyllä minusta se on reilua, että pienet yrittäjät jotka henkilöyhtiön muodossa tekevät töitä saavat viiden prosentin yrittäjävähennyksen. Saadaan tämä veroero henkilöyhtiön ja osakeyhtiön välillä kuntoon, Juha Sipilä sanoi Sdp:n suuntaan.

Keskustan Katri Kulmuni kiinnitti huomiota pääministerin kertomaan, että viime vuonna valtion velkaa tuli lisää 2,5 miljardia euroa. Se on Kulmunin mukaan paljon rahaa, mutta puolet vähemmän kuin ennakoitiin.

– Se on miljardikaupalla vähemmän kuin mitä tuli sosialidemokraattien ollessa valtiovarainministeripuolueena. Vihreät ottaisivat tällekin vuodelle hallitusta enemmän velkaa, vasemmistoliitosta nyt puhumattakaan, Kulmuni totesi.

Perussuomalaisten Sampo Terho sanoi Sdp:n Antti Rinteen maininneen, että pienituloisilta on otettu ja suurituloisille annettu.

– Kyllä täytyy sen verran korjata, että veroalennus kikyn (kilpailukyky-sopims) yhteydessä tuli kaikille suomalaisille ja sitä ennen työtulovähennys nimenomaan pienituloisille suunnattuna.

– Teidän arvoillenne kyllä sopi silloin, kun suuryritykset saivat veronalennuksen, Terho huomautti Sdp:lle.

Kokoomuksen Kalle Jokisen mukaan yksituumaisuuteen ja Suomen rakentamiseen yhdessä eteenpäin on löydettävä ”tässä salissa” sävel.

– Siinä hallitus on oikealla tiellä. On asetettu tavoitteeksi Suomen velkaantumisen taittaminen ja velkaantumisen loppuminen. Onko oppositio sitoutunut siihen, ettei tuleville sukupolville enää kasata lisää velkakuormaa?, Kalle Jokinen kysyi.

Sdp:n Antti Rinne pääsi vastaamaan puolueiden suuruusjärjestyksessä eduskuntaryhmien neljäntenä puhujana.

– Kyllä hallituksen verolinja suosii hyvätuloisia ihmisiä. Esimerkiksi yrittäjävähennys ei jätä juuri mitään kampaajalle, mutta antaa merkittävästi apteekkarille, juristille ja lääkärille, Antti Rinne sanoi.

Sdp:n vaihtoehdossa velkaantuminen on Rinteen mukaan hitaampaa kuin hallituksen vaihtoehdossa. Sote on hänen mielestään johtamassa ”pakkoyhtiöittämiseen”.

– Se on pirstaloimassa palveluita ja nostamassa kustannuksia, Rinne katsoi.

– Mitä tapahtuu jos yksityinen yritys joutuu konkurssiin? Kuka ne palvelut sitten tuottaa? onko niin että julkisen sektorin täytyy pitää resursseja jotta homma hoituu?

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)