Loppiaisesta tulee hyinen - arktista ilmaa Suomeen idästä

Ilmatieteen laitoksen mukaan loppiaisen tienoilla pakkasta voi olla koko maassa 20–35 astetta, maan pohjoisosassa paikoin jopa noin 40 astetta.

  • LKS 20160104 Kuurankukkasia Keuruulla 3. tammikuuta 2016. Keski-Suomessa pakkanen kiristyy alkavalla viikolla noin 30 asteen tienoille. Etelä-Suomessa pakkasasteita mitataan 10-15. LEHTIKUVA Heikki Saukkomaa

    Pakkanen teki jo viikonvaihteessa kuurankukkasia Keuruulla.

    ()

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan pakkanen kiristyy vähitellen ja on kireimmillään loppiaisena ja torstaina. Pakkaset aiheuttaa Suomeen idästä virtaava annos arktista ilmamassaa.

Loppiaisen tienoilla pakkasta voi olla koko maassa 20-35 astetta, maan pohjoisosassa paikoin noin 40 astetta. Kireää pakkasta on Suomen lisäksi Baltiassa, Ruotsissa, Norjassa sekä Venäjän luoteisosassa.

Suomessa vuoden kylmimmät lämpötilat mitataan Ilmatieteen laitoksen mukaan tyypillisesti tammikuussa tai helmikuun alussa. Lähes joka vuosi jossain päin Pohjois-Suomea mitataan 40 asteen pakkasia, mutta -44 astetta kylmempiä lukemia mitataan laitoksen mukaan nykyilmastossa enää harvoin.

Viimeksi niin kylmää oli vuonna 1999, jolloin Kittilän Pokassa mitattiin myös Suomen pakkasennätys -51,5 astetta.

Toisaalta leutoonkin talveen kuuluu yleensä muutama kunnon pakkasjakso. Esimerkiksi viime talvi oli ilmatieteen laitoksen mukaan kokonaisuutena harvinaisen leuto, mutta silti Lapissa lämpötila laski alimmillaan lähes 40 pakkasasteeseen ja etelässäkin paikoin -25 asteen tienoille.  

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.