Verkkouutiset

Ilmansaasteet lisäävät myös viisikymppisten aivoinfarkteja

Hengitysilman pienhiukkaset voivat israelilaistutkimuksen mukaan suurentaa aivoinfarktien riskiä myös viisikymppisillä eli suhteellisen nuorilla potilailla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhteys havaitaan varsinkin suurten teiden varsilla asuvilla.

Tutkimuksessa asuinalueiden pienhiukkasmäärät selvitettiin satelliittimittauksin. Näin saadut tulokset ovat parempia kuin pelkkiin maanpäällisiin mittauspisteisiin luottavissa tutkimuksissa.

Tutkimuksessa löytyi selvä yhteys hengitysilman PM2,5- ja PM10-hiukkasten pitoisuuksien ja aivoinfarktien väliltä. Aivoinfarkteja sattui enemmän päivinä joina ilman hiukkaspitoisuudet kohosivat. Yhteys havaittiin nimenomaan samana päivänä. Voimakkain yhteys oli potilailla, jotka asuivat 75 metrin säteellä suuresta tiestä.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa yhteydet rajoittuivat viisikymppisiin ja nuorempiin potilaisiin, joiden aivoinfarktit ovat harvinaisempia ja monisyisempiä kuin vanhempien potilaiden. Aiemmissa tutkimuksissa ilmansaasteet on kuitenkin yhdistetty aivoinfarkteihin ja muihin aivohalvauksiin myös iäkkäämmillä potilailla.

Aineisto koostui 4 800 aivohalvaustapauksesta vuosilta 2005–2012.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä ja siitä kertoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)