Verkkouutiset

Ennen tuntemattomia suomalaisia valehenkilöllisyyksiä KGB-arkistossa

Julki tullut Mitrohinin arkisto kertoo myös tekaistuilla henkilöllisyyksillä ulkomaille ujutetuista tiedustelijoista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

* ”Raili”, syntynyt 1953, Suomen kansalainen, mennyt vuonna 1979 opiskelemaan Greifswaldin yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan.

* Mikonnen Jarmo, syntynyt 1956, elää Helsingissä, urheiluharrastaja, tuli tiettävästi PGU:n kirjoihin osastolle ”S” vuonna 1981.

Nuo ovat KGB:n arkistonhoitaja Vasili Mitrohinin (1922-2004) papereista löytyviä ”suomalaisiin” liittyviä merkintöjä. Verkkouutiset löysi ne käynnillään Britannian Cambridgessa avatussa arkistossa, jonka papereiden paljastamista KGB:n suomalaiskumppaneista kerroimme aiemmin torstaina tästä löytyvässä jutussa.

PGU tarkoittaa KGB:n ulkomaantiedustelua eli ensimmäistä päähallintoa ja S (venäläinen C) illegaalitiedustelun N-linjaa. Molemmat yllä olevat merkinnät ovat Mitrohinin arkiston mapissa ’ILLEGALS’.

Kyse on vieraan maan kansalaisista, joille aikanaan on ainakin yritetty luoda papereista uutta, suomalaista henkilöllisyyttä ja tarinaa. Sen turvin he ovat voineet toimia suomalaisina. Mitrohin on merkinnyt heidät ylös muistiinpanoihinsa 1972-84 välisenä aikana.

Illegaalien luominen vaatii rahaa, vaivaa ja jopa vuosikymmeniä. KGB:n ulkomaantiedustelusta eläkkeelle jäänyt ja loikannut Vasili Mitrohin toi Britanniaan tuhansia KGB:n agenttitietoja, mutta hänen tietojaan illegaaleista pidetään silti kaikkein arvokkaimpina.

Suomessa tunnettuja illegaalitapauksia ovat olleet esimerkiksi Reino Gikman, Veikko Pöllänen ja Olavi Toivonen. Suojelupoliisin Ratakatu 12 -historiikissa Kimmo Rentola kirjoitti 2009, että 1970-luvulla KGB:lla oli käytössään parikymmentä suomalaista henkilöllisyyttä maailmalla.

Eräitä tunnettuja 1970-luvun suomalaisia kontakteja hoitaneet Neuvostoliiton suurlähetystön Ernst Russak ja Aleksei Savin olivat illegaalilinjan, eivät siis poliittisen puolen, KGB-työntekijöitä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)