IL-kysely: Suomalaisten huoli pakolaiskriisistä ja ahdistelusta lisääntynyt

Suomalaisia huolettavat erityisesti häirintä- ja ahdistelutapaukset, joita epäillään turvapaikanhakijoiden tekemiksi.

  • LKS 20160123 Tampereen keskustassa järjestettiin kaksi mielenosoitusta 23. tammikuuta 2016, liikkeellä olivat maahanmuuton vastainen kuvassa oleva Rajat Kiinni! -soihtukulkue ja Loldiers of Odin -klovnit. ...  Anti-immigration marchers in Tampere - Anti-racist Loldiers of Odin clown group and pictured anti-immigration marchers took the streets in Tampere, Finland on January 23, 2016. Police prevented the groups to confront each other.

    Tampereen keskustassa osoitettiin lauantaina 23. tammikuuta mieltä sen puolesta, ettei Suomi enää vastaanottaisi lisää pakolaisia.

    ()

Yhä useamman suomalaisen mielestä Suomeen otettavien turvapaikanhakijoiden määrää pitäisi vähentää, kertoo Iltalehden Taloustutkimus Oy:llä teettämä kysely.

Edellinen kysely tehtiin lokakuussa 2015, jolloin turvapaikanhakijoiden määrän vähentämistä kannatti 32 prosenttia vastaajista. Nyt tehdyssä kyselyssä luku on noussut 42 prosenttiin.

Erityisesti suomalaisia huolettaa ahdistelu- ja häirintätapaukset, joita epäillään turvapaikanhakijoiden tekemiksi.

Jopa 80 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että turvapaikanhakijoiden määrän lisääntyminen Suomessa kasvattaa riskiä, että naiset joutuvat seksuaalisen ahdistelun kohteiksi.

Erityisesti tästä näyttäisivät olevan huolissaan miehet, mikä on melko yllättävää. Perussuomalaisia äänestävät, työntekijä-asemassa olevat ja työttömät ovat eniten sitä mieltä, että riski ahdistelulle on kasvanut.

61 prosenttia perussuomalaisia äänestävistä ei ottaisi Suomeen enää yhtään turvapaikanhakijaa. Myös suurimmissa puolueissa on melko paljon kriittisiä: sdp:n kannattajista 68 prosenttia, kokoomuksen kannattajista 69 prosenttia ja keskustan kannattajista 66 prosenttia ei joko ottaisi yhtään lisää tai vähentäisi vastaanotettavien turvapaikanhakijoiden määrää.

Vihreillä vastaava osuus on 42 prosenttia. 15 prosenttia vihreiden kannattajista helpottaisi turvapaikanhakijoiden pääsyä Suomeen.

Jopa 63 prosenttia suomalaisista haluaisi palauttaa rajatarkastukset Suomen ja Ruotsin rajalle. Vapaa liikkuvuus ja Schengen-sopimus ovat olleet keskustelussa paisuneen turvapaikanhakijaongelman takia.

53 prosenttia suomalaisista näkee, että maahantulijoiden muslimitausta on ongelma. Tässä joukossa suurimmin ovat edustettuina miehet, työntekijä-asemassa olevat ja työttömät, peruskoulun käyneet ja perussuomalaisia äänestävät. Lokakuussa tehdystä kyselystä prosenttiosuus on noussut 13 prosenttiyksikköä.

Myös niiden vastaajien osuus on noussut huomattavasti, jotka näkevät, että valtaosa turvapaikanhakijoista etsii vain parempaa elintasoa. Lokakuussa luku oli 43 prosenttia, nyt se oli 58 prosenttia.

Enemmistö suomalaisista on kyselyn mukaan pessimistisiä turvapaikkakriisin suhteen eikä usko, että Suomi selviää tilanteesta ilman isoja ongelmia.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.