Verkkouutiset

Hakemukset ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään kaksinkertaistuivat

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä vastaanotti alkuvuonna ennätysmäärän hakemuksia asiakkaaksi ottamiseksi, kertovat Maahanmuuttovirasto ja Joutsenon vastaanottokeskus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Auttamisjärjestelmään esitettiin 73 henkilöä, kun viime vuonna vastaavaan aikaan esityksiä oli 44. Hakemusten määrä siis lähes kaksinkertaistui.

Kuka tahansa, joka kohtaa ihmiskaupan uhriksi epäilemänsä henkilön, voi esittää uhrin ottamista auttamisjärjestelmän asiakkaaksi. Suurin osa esityksistä tuli vastaanottokeskuksilta, lainopillisilta avustajilta ja Maahanmuuttovirastolta. Päätöksen auttamisjärjestelmään ottamisesta tekee Joutsenon vastaanottokeskus, jossa auttamisjärjestelmä toimii.

Valtaosa auttamisjärjestelmään ohjautuneista oli turvapaikanhakijoina Suomessa. Järjestelmään ohjautuneiden määrä ei kuitenkaan kasvanut samassa suhteessa kuin turvapaikanhakijoiden määrä.

Auttamisjärjestelmä hyväksyi alkuvuoden aikana 42 uutta asiakasta. Tyypillisimmin uusi asiakas oli seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhriksi joutunut nainen. Noin kolmannes alkuvuonna auttamisjärjestelmän asiakkaaksi otetuista oli joutunut työvoiman hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhreiksi.

Valtaosa oli joutunut ihmiskaupan uhriksi kotimaassaan tai Euroopassa ennen Suomeen tuloa. Suomessa jouduttiin uhriksi lähinnä työvoiman hyväksikäyttöön liittyvässä ihmiskaupassa.

Kesäkuun lopussa auttamisjärjestelmässä oli asiakkaana yhteensä 116 ihmistä.

Alkuvuonna aikana auttamisjärjestelmään otettiin seitsemän alaikäistä, joiden kaikkien on arvioitu joutuneen ihmiskaupan uhriksi Suomen ulkopuolella. Uhriksi on voitu joutua joko kotimaassa tai matkalla kotimaasta Eurooppaan.

Alaikäinen henkilö on saattanut joutua kotimaassaan esimerkiksi ihmiskauppaan viittaavan työvoiman hyväksikäytön kohteeksi, avioliittoon pakotetuksi tai myydyksi, tai rikollisuuteen kuten varasteluun pakotetuksi.

Matkalla kotimaasta Eurooppaan alaikäiset ovat myös voineet joutua seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan sekä rikollisuuteen pakottamisen uhriksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)