Verkkouutiset

Ylioppilaskunnat: ”Korkeakoulutuksesta tulee ainoastaan varakkaiden etuoikeus”

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) ja Aalto-yliopiston ylioppilaskunta (AYY) ovat tyrmistyneitä keskiviikkona julkaistusta hallitusohjelmasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Satojen miljoonien leikkaukset koulutuksesta ja hallitusohjelmaan kirjattu 150 miljoonan euron säästö opintotuesta tuhoavat suomalaisen koulutuksen laatua ja kurjistavat jo nyt entisestään vähävaraisia opiskelijoita, sanovat ylioppilaskunnat tiedotteessaan.

Suurien koulutuspoliittisten säästöjen lisäksi hallitusohjelman liitteissä kirjataan, että opiskelija-asunnot tulisi rajata pois Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n jakamien erityisryhmien investointiavustusten piiristä.

– ARA:n investointiavustukset ovat olleet elinehto kohtuuhintaisten opiskelija-asuntojen rakentamiselle. Ilman niitä useat rakennushankkeet jäävät toteutumatta, ja toteutuvien hankkeiden kustannukset sekä siten myös opiskelijoiden asumiskustannukset vain nousevat, HYY ja AYY sanovat.

Ne huomauttavat, että opiskelijan sosiaaliturva – opintotuki – ei mitenkään riitä vapaiden markkinoiden asuntojen vuokriin.

Ylioppilaskuntien mukaan hallituksen kaavailemat säästöt kohtelevat erityisen julmasti pääkaupunkiseudun opiskelijoita.

– Pääkaupunkiseudulla asumisen hinta on karannut käsistä jo ajat sitten, ja kohtuuhintaisista asunnoista on pula. On uskomatonta, että hallitus haluaa heikentää opintotukea ja samalla nostaa asumisen kustannuksia entisestään, kun jo nyt tiedetään, että nimenomaan toimeentulo-ongelmat ovat yksi suurimmista opiskelua hidastavista tekijöistä, hämmästelee AYY:n hallituksen puheenjohtaja Niko Ferm.

Vuokrakustannukset nielevät tällä hetkellä keskimäärin 72,4 prosenttia yksin asuvan opiskelijan käytettävissä olevista tuloista.

– Opintotuen heikentäminen ja asumisen kustannuksien kasvattaminen johtavat väistämättä siihen, ettei pääkaupunkiseudulla ole enää varaa asua eikä opiskella. Korkeakoulutuksesta tulee ainoastaan varakkaiden etuoikeus, HYY ja AYY sanovat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)