Verkkouutiset

Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus etenee

Hallitus antoi keskiviikkona esityksen eduskunnalle laiksi Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Esitys tukee hallituksen tavoitetta vahvistaa kokonaisturvallisuusajattelua kansallisesti, EU:ssa ja kansainvälisessä yhteistyössä.

Hybridiosaamiskeskuksen perustamisasiakirja allekirjoitettiin 11. huhtikuuta Helsingissä. Perustamisasiakirjan allekirjoittivat Suomi, Ruotsi, Iso-Britannia, Latvia, Liettua, Puola, Ranska, Saksa ja Yhdysvallat. Paikalla olivat myös EU:n ulkosuhdehallinnon ja Naton edustajat.

Osaamiskeskuksen tehtävänä on lisätä tietoisuutta hybridiuhkista sekä yhteiskuntien haavoittuvuuksista, joita voidaan hyödyntää hybridioperaatioissa. Keskus harjoittaa strategisen tason vuoropuhelua, tutkimusta, koulutusta, konsultointia ja käytännön harjoituksia, joilla pyritään parantamaan valmiuksia hybridiuhkien torjumiseksi.

Pyrkimyksenä on myös auttaa resilienssin eli yhteiskuntien sietokyvyn lisäämisessä. Keskuksen arvioidaan tuottavan turvallisuus- ja varautumistyön kannalta arvokasta tietoa sekä lisäävän keskinäistä luottamusta ja tiedonvaihtoa asiantuntijaverkoston avulla.

Keskuksesta säädettävässä laissa keskukselle annettaisiin oikeushenkilön asema ja tehtäviensä suorittamista varten tarvittava oikeuskelpoisuus. Keskus voisi muun muassa tehdä sopimuksia.

Lisäksi laissa säädetään keskuksen lainkäytöllisestä koskemattomuudesta kansainvälisille järjestöille tyypilliseen tapaan sekä keskuksen henkilöstön asemasta ja sen toiminnan rahoituksesta. Lakiin kirjataan myös keskuksen toimielimet ja tehtävät sen mukaisesti, mitä niistä määrätään yhteisymmärrysasiakirjassa.

Verkostomaisesti toimivan hybridiosaamiskeskuksen päätoimipaikan on tarkoitus tulla Helsinkiin.

Lain on tarkoitus tulla voimaan heinäkuun alussa. Lain voimaantulo mahdollistaa keskuksen toiminnan käynnistämisen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)