Verkkouutiset

Puolustusministeri Jussi Niinistö: Hybridiporsaanreikä on tukittava

Aluevalvontalaissamme on niin sanottu hybridinmentävä aukko tai vihreiden miesten mentävä aukko, totesi puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) eduskunnan lähetekeskustelussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Tällä hetkellä voimassa oleva aluevalvontalaki on laadittu aikana, jolloin lähtökohtana oli, että Suomen alueellista koskemattomuutta loukkaisivat vieraat valtiot ja sotilasjoukot, jotka kantaisivat vieraan valtion asevoimien sotilastunnuksia, Jussi Niinistö sanoi.

– Olemme nähneet, kuinka Krimin laittomassa valtauksessa, kuten myös Itä-Ukrainassa, on käytetty tunnuksettomia, järjestäytyneitä valtiollisia aseellisia toimijoita ja välineitä, jotka ovat rinnastettavissa vieraan valtion sotilaisiin. Valtiollista toimijaa oli kuitenkin vaikea tunnistaa ulkoisten tunnusmerkkien puuttuessa, hän jatkoi.

Jussi Niinistö huomautti, että tällainen toiminta aiheuttaa kohdemaassa sekaannusta ja hidastaa valtion päätöksentekokykyä. Kyse on suuren mittakaavan systemaattisesta hämäämisestä, ilmiöstä, joka tunnetaan hybridivaikuttamisena tai hybridisodankäyntinä.

– Nyt aluevalvontalakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että lain soveltamisalan piiriin kuuluisi myös sellainen sotilaallinen uhka, jonka valtiollista alkuperää ei voida suoraan tunnistaa esimerkiksi puuttuvien sotilastunnusten vuoksi. Näin aluevalvontalain toimivaltuuksia voitaisiin kohdistaa myös tunnuksettomaan sotilaalliseen ryhmään.

Lakiesityksessä ehdotetaan lisättäväksi aluevalvontalakiin kokonaan uusi tunnuksettoman sotilaallisen ryhmän määritelmä ja täsmennetään sotilasajoneuvon määritelmää.

– Toinen tärkeä seikka on se, että aluevalvontalaissa säädettäisiin tällaisille ryhmille ehdoton kielto saapua maahan ja olla maassa. Tämä olisi rikoslaissa kriminalisoitu, ministeri painotti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)