Verkkouutiset

”Kansalaisten viesti on selvä: sosiaali- ja terveyspalveluissa on puutteita”

Peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd.) mukaan sosiaali- ja terveyspalveluissa ei välttämättä tarvita lisäresursseja. Enemmän olisi keskusteltava siitä, miten nykyisiä voimavaroja voisi käyttää järkevämmin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Kansalaisten viesti on selvä: sosiaali- ja terveyspalveluissa on puutteita, niitä joutuu jonottamaan ja palvelut ovat asiakkaan näkökulmasta pirstaleisia. Monien kuntapäättäjien mukaan nykyrakenne ei toimi, eikä kykene vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin, sanoi Susanna Huovinen sosiaali- ja terveyspolitiikan päivillä keskiviikkona Helsingissä.

Juuri tämän takia sote-uudistus on ministerin mukaan tarpeellinen.

– Rakenne on väline parempiin palveluihin. Vanhalla rakenteella ei tuoteta uudenlaisia palveluja. Vasta yhdenvertaiset ja kokonaisuutena johdetut palvelut antavat mahdollisuuden vastata kaikenikäisten ihmisten tarpeisiin ja kaventaa terveyseroja. Palvelujen ja avun saaminen ajoissa on paitsi inhimillistä myös kansantalouden kannalta järkevää, Huovinen sanoi.

Huovisen mukaan hänelle havahduttava asia on ollut suomalaisten terveyserot.

– Vaikka olemme koko 2000-luvun tavoitelleet väestöryhmien terveyserojen vähentämistä niin hallituksen kuin kuntien ohjelmissa, tavoite luisuu koko ajan kauemmaksi.

Sote-uudistuksen valmistelua johtaa parlamentaarinen ohjausryhmä, joka tavoitteena on saada lakiluonnos lausuntokierrokselle kesäkuussa. Toukokuussa sosiaali- ja terveysministeriö järjestää kuulemistilaisuudet, joissa kuullaan järjestöjen ja kuntien näkemyksiä siitä, miten palvelujen tuottaminen parhaiten toteutetaan viidellä sote-alueella.

– Se, että järjestämisvastuuta kootaan viisaasti laajempaan kokonaisuuteen, ei tarkoita kaiken palvelutoiminnan karkaamista keskuksiin. Vahva järjestäjä voi turvata palvelujen ja henkilöstön saatavuuden ja rahoituksen nykyistä paremmin. Uudistuksessa on kyse myös osaavan henkilöstön riittävyydestä, Huovinen korosti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)