Verkkouutiset

”Työmarkkinoiden jäykkyys johtuu pääosin työehtosopimuksista”

EK:n entiset johtajat kirjoittavat Helsingin Sanomissa, että suuri työttömyys on esimerkki siitä, etteivät työmarkkinat toimi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nykyinen työmarkkinoiden sopimusjärjestelmä periytyy yli 50 vuoden takaa. Perusrakenne on säilynyt suurin piirtein samana. Työmarkkinoilla keskitytään perinteisissä palkkatöissä olevien ihmisten etujen puolustamiseen.

– Suuri työttömyys on selkein esimerkki siitä, etteivät työmarkkinat toimi niin kuin pitäisi. Suomen työmarkkinoiden jäykkyys johtuu osin lainsäädännöstä mutta pääosin työehtosopimuksista, kirjoittavat EK:n entinen työmarkkinajohtaja Seppo Riski ja EK:n entinen viestintä- ja strategiajohtaja Jukka Koivisto Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla.

Heidän mielestään työnantajien ja ammattiliittojen on nyt muutettava sopimuksia vastaamaan nykyistä työelämää.

– Muut sitä eivät voi tehdä – ei edes lainsäätäjä, kuten kävi ilmi kilpailukykysopimuksesta käydyissä neuvotteluissa.

Ruotsista kopioitu vientivetoinen ”Suomen malli” kuihtui jo lähtötelineisiin. Tämä oli kirjoittajien mielestä osoitus epäluottamuksesta järjestöjen välisissä suhteissa.

Riskin ja Koiviston mukaan työmarkkinat ovat lukkiutuneet, eikä työvoima kierrä.

– Niiden, jotka ovat vakituisissa työsuhteissa, asema paranee suhteessa niihin, joilla ei ole vakituista työsuhdetta.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on kirjoittajien mukaan vihdoinkin sanonut hyvästit keskitetyille sopimuksille. Työnantajat ovat hajauttaneet työmarkkinatoimintaansa.

Sen sijaan ammattiyhdistysliikkeen tilannearvio on toisenlainen. Neuvottelu­asetelman vahvistamiseksi keskusjärjestöissä pyritään suurempiin liittokokonaisuuksiin, kuten Teollisuusliiton perustaminen osoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)