Verkkouutiset

HS: Portugalin veropakolaiset saavat verottomina myös asuntotulot

Portugaliin muuttavat eläkeläiset saavat asuntojensa ja kiinteistöjensä vuokra- ja myyntitulot maksamatta niistä veroja Suomeen, kertoo Helsingin Sanomat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Asia käy ilmi Helsingin yliopiston vertailevan vero-oikeuden professorin Marjaana Helmisen lausunnosta, jossa hän ottaa kantaa siihen, tulisiko Suomen irtisanoa verosopimuksensa Portugalin kanssa.

– Nykyisen sopimuksen määräykset ovat ongelmallisia erityisesti eläkkeiden verotuksen osalta, mutta sama koskee myös asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden osakkeiden perusteella saatujen vuokratulojen ja luovutusvoittojen verotusta, Helminen kirjoittaa lausunnossaan.

Helmisen mukaan Suomen ja Portugalin välinen verosopimus on vanhentunut.

– Sopimus johtaa sellaisiin tarkoituksettomiin nollaverotustilanteisiin, joita OECD:n ja EU:n taholtakin pyritään estämään. Nykytilanne on verovelvollisten oikeudenmukaisuustajun vastainen ja voi siksi olla vahingollinen veronmaksumoraalin kannalta, Helminen toteaa.

Helminen kertoi Helsingin Sanomille, että Suomen verottaja ei pääse verottamaan asunto-osakeyhtiöistä tulevia tuloja ulkomailla asuvilta Suomen suppean kiinteistökäsitteen takia.

– Se kattaa vain maa-alueet, jos verosopimuksessa ei muuta erikseen määritä.

Useimmissa muissa maissa kiinteistöillä tarkoitetaan myös asunto-osakeyhtiöitä. Helmisen mukaan suomalaisten verosuunnittelussa on tyypillistä, että kiinteistötkin pyritään omistamaan yhtiöiden kautta, koska yhtiöt katsotaan irtaimeksi omaisuudeksi. Näin tulot voi saada usein verovapaina.

Helmisen mielestä verosopimuksissa pitäisi saada myös asunto-osakeyhtiöt ja muut sellaiset samanlaisen kiinteistökäsitteen piiriin kuin muissa valtioissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)