Verkkouutiset

HS: Suomen koulutusvientiä halutaan kasvattaa

Suomalaiset opettavat opettamista ulkomailla, kertoo Helsingin Sanomat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Innovaatioita rahoittavan Tekesin tänä kesänä julkaiseman kyselyn mukaan suomalaista koulutusvientiä halutaan lisätä. Kyselyn mukaan suomalaiset oppimisalan yritykset yrittävät kasvattaa ulkomailta saatavaa liikevaihtoaan lähivuosina huomattavasti.

Koulutuspalvelujen myyntiä ulkomaille edesauttaa Suomen maine laadukkaan koulutuksen maana. Mainetta ovat tuoneet etenkin Pisa-tutkimukset, joilla selvitetään, kuinka hyvin eri maiden koululaiset oppivat asioita.

Suomi sijoittui pitkään Pisa-vertailuissa kärkipaikoille, mutta viime vuosina parhaat Pisa-tulokset on saatu Shanghaista.

Siitä huolimatta Shanghaissakin halutaan oppia Suomesta. Suomalaisten yhteistyö paikallisen opetustoimen kanssa on Shanghaissa jo niin pitkällä, että Qunyin ammattikouluun perustettiin viime vuoden lopulla suomalainen ammattikoulutuksen osaamiskeskus.

Projektissa ovat mukana Jyväskylän yliopiston tytäryhtiö Educluster Finland, koulutuskuntayhtymät Jyväskylästä ja Espoosta, Haaga-Helia-ammattikorkeakoulu sekä suomalaisyhtiöt Kone ja Valmet.

Educluster Finland järjestää koulutuksia opettajille ja rehtoreille. Kiinalaisten käymistä koulutuksista osa on järjestetty Suomessa, osa Kiinassa.

Kiinan koulujärjestelmässä on vielä kehittämistä. Järjestelmää on arvosteltu siitä, ettei se opeta ihmisiä soveltamaan tietoa, vaan lähinnä pärjäämään kokeissa.

– Suomalaisessa tavassa opiskelijalle järjestetään mukava opetusympäristö, jolloin oppilasta kiinnostaa oppia. Kiinassa ajatellaan, että oppimisen kuuluu olla vaikeaa, mutta suomalaisen ajattelun mukaan oppimisen pitäisi olla iloinen asia, kuvailee rakennussuunnittelua shanghailaisessa ammattikoulussa opettava Zhao Guoping.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)