Verkkouutiset

HS: Enemmistö suomalaisista EU-jäsenyyden kannalla ‒ Väyrysen puolue ei saa kannatusta

Kyselyn mukaan 56 prosenttia suomalaisista äänestäisi EU-jäsenyyden puolesta, jos kansanäänestys järjestettäisiin nyt. Prosenttiluku on sama kuin kansanäänestyksessä vuonna 1994.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin Sanomien teettämän kyselyn mukaan enemmistö suomalaisista äänestäisi Euroopan unionin jäsenyyden puolesta, jos asiasta nyt järjestettäisiin kansanäänestys. 56 prosenttia kyselyyn vastanneista on unionin jäsenyyden kannalla ja kolmasosa (30 %) sitä vastaan.

Kaikkein EU-myönteisimpiä ovat nuoret. 15‒24-vuotiaista 71 prosenttia äänestäisi jäsenyyden puolesta. Ammattiryhmistä EU-myönteisimpiä ovat opiskelijat (75 %) sekä ylemmät toimihenkilöt ja johtajat (73 %).

Nuoret ovat myönteisimpiä myös sille, että EU-jäsenyydestä järjestettäisiin kansanäänestys Iso-Britannian tapaan. Vain kolmasosa nuorten ikäryhmästä vastustaa kansanäänestystä. Yli 65-vuotiaista vain kolmasosa pitää kansanäänestystä tarpeellisena.

Kaikkiaan suomalaista 50 prosenttia ei pidä kansanäänestystä tarpeellisena. Koulutetut suomalaiset suhtautuvat kansanäänestykseen kaikkein kielteisimmin.

Puolueista perussuomalaisten kannattajista 69 prosenttia haluaisi kansanäänestyksen ja vasemmistoliiton kannattajista 55 prosenttia. Kielteisimmin äänestykseen suhtautuvat kokoomuksen ja vihreiden kannattajat: kokoomuksen kannattajista äänestystä toivoo 19 prosenttia ja vihreiden kannattajista 29 prosenttia.

Perussuomalaisten kannattajista vain joka neljäs äänestäisi EU-jäsenyyden puolesta, kokoomuksen kannattajista peräti 87 prosenttia. Kaikista puolueista vain perussuomalaisten parissa ei-äänet voittaisivat.

HS:n kyselyyn vastanneista selvä enemmistö ei äänestäisi europarlamentaarikko Paavo Väyrysen EU-kielteistä kansalaispuoluetta. Kyselyn perusteella äänestäjiä olisi vain 6 prosenttia.

Myönteisimmin Väyrysen puolueeseen suhtautuvat perussuomalaiset, mutta heistäkin 79 prosenttia ei äänestäisi kansalaispuoluetta. Kokoomuslaisista 99 prosenttia sanoo, ettei äänestäisi Väyrysen puoluetta.

Helsingin Sanomien kyselyn tutkimusjoukko edustaa Suomen 15‒79-vuotiasta väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Haastatteluja tehtiin 1000, ja virhemarginaali on n. kolme prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)