HSTV: EK haluaa kaikki SAK:n liitot mukaan yhteiskuntasopimukseen

Elinkeinoelämän keskusliiton lakiasiainjohtajan mukaan EK edellyttää kaikkien SAK:n liittojen tuloa mukaan yhteiskuntasopimukseen.

  • LKS 20151130 - Vasemmalta, EK:n lakiasiainjohtaja Markus Äimälä, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder (edessä oik.) neuvottelupöydässä Etelärannassa Helsingissä 30. marraskuuta 2015. Yhteiskuntasopimusneuvottelut jatkuivat tänään Elinkeinoelämän Keskusliiton EK:n tiloissa Etelärannassa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

    EK:n Markus Äimälä kuvassa vasemmalla. Neuvottelupöydässä ovat myös EK:n Jyri Häkämies, KT:n Markku Jalonen, STTK:n Antti Palola, SAK:n Lauri Lyly ja Akavan Sture Fjäder.

    ()

SAK:n hallitus päätti maanantaina hyväksyä yhteiskuntasopimuksen äänin 14–5. Osa SAK:n liitoista aikoo jäädä yhteiskuntasopimuksen ulkopuolelle.

– SAK:n mukaan 80 prosenttia työntekijöistä on mukana. Onko se riittävästi, toimittaja David Mac Dougall kysyy HSTV:n englanninkielisessä Newsmakers-ohjelmassa.

– Ei, me haluamme 100 prosenttia mukaan, EK:n lakiasiainhoitaja Markus Äimälä vastaa.

– Onko se todennäköistä, epärealistista, MacDougal kysyy.

– Siihen tähtäämme, Äimälä vastaa.

Äimälän mukaan suurin ongelma on nyt se, että SAK:n suurin jäsenliitto Palvelualojen ammattiliitto (PAM) ei ole mukana.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies ei suostunut maanantaina sanomaan, täytyykö kaikkien SAK:n jäsenliittojen olla mukana yhteiskuntasopimuksessa, jotta sen kattavuus olisi riittävä. Häkämies edellytti, että SAK:n täytyy tehdä töitä sen eteen, että sopimuksen kattavuus kehittyisi.

Yleisesti on arveltu, ettei Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitoa (AKT) saada mukaan sopimukseen ja että EK tavoitteleekin nyt mukaan lähinnä PAMia.

SAK:n liitoista PAMin lisäksi AKT, Rakennusliitto, Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys (SLSY) ja Suomen elintarviketyöläisten liitto (SEL) eivät aio käynnistää neuvotteluja työehtosopimusten muuttamiseksi yhteiskuntasopimuksen mukaisiksi.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.