Verkkouutiset

AL: Suomen hävittäjähankkeessa Saabia edustaa yhtiö, jonka omistaa korkea puolustusvirkailija

Sopimusta Suomen Hornetien korvaajasta tavoitteleva Saab käyttää hankkeessa konsulttiyhtiötä, jonka toinen omistaja on pääesikunnan erityisasiantuntija.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolustusvoimien jättimäistä hävittäjähankintahanketta konsultoi Saabille yhtiö, jonka toinen omistaja on pääesikunnan erityisasiantuntija Catharina Candolin. Asiasta kertoo Aamulehti.

Suomen ilmavoimien 62 Hornet-hävittäjää tulevat tiensä päähän vuosina 2025–2030. Poliittiset päätökset korvaajista tekee vasta vuonna 2019 aloittava hallitus, mutta valmistelutyö käynnistyi jo viime syksynä.

Koneet on tarkoitus korvata monitoimihävittäjään perustuvalla ratkaisulla. Hankkeen arvo voi olla 10 miljardia euroa. Hankkeessa mukana olevista tahoista BAE Systems, Lockheed Martin ja Saab ilmoittivat puolustusministeriölle käyttämänsä ulkopuoliset konsultit.

Ruotsalaista Saabia konsultoi Nobilitas Oy:tä edustava ilmavoimien entinen esikuntapäällikkö prikaatikenraali (evp.) Kari Salmi. Saab kauppaa Suomelle JAS Gripen -hävittäjän uusinta mallia.

Puolustusministeriön julkaisemista tiedoista ei Aamulehden mukaan käy ilmi, että Salmen lisäksi konsulttiyhtiö Nobilitaksessa on mukana myös pääesikunnan erityisasiantuntijana sotilasliitto Naton päämajassa työskentelevä Catharina Candolin.

Candolin omistaa yhtiön puoliksi Kari Salmen kanssa. Hän toteaa Aamulehdelle, ettei ”tiedä mitään” perheyhtiön käytännön toiminnasta. Hänen mukaansa puolustusvoimissa tiedetään yritystoiminnasta.

Candolin sanoo, ettei ongelmaa ole, koska hän ei osallistu hankkeeseen puolustushallinnon tai puolustusministeriön edustajana.

Ministeriön hankekoordinaattorin Lauri Purasen mukaan yleisellä tasolla on ongelmallista, jos joku hankkeen konsulteista työskentelisi samanaikaisesti puolustushallinnossa.

”On varmaan lainsäädännön vastaista, että puolustushallinnon henkilöstö olisi myymässä tai edustamassa yritystä, joka myy tuotteita Puolustusvoimille”, Puranen kommentoi.

Hänen mukaansa nyt selvitetään, liittyykö tilanteeseen jotain rikettä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) korostaa, että hävittäjähankkeessa pyritään avoimuuteen.

”Puolustusministeriön alueelle kuuluvat yhtiöt ja Puolustusvoimille tietysti heidän oma henkilökuntansa. Puolustusvoimat selvittää varmaankin parhaillaan Candolinin esteettömyyttä”, Niinistö toteaa.

Puolustusvoimat on Aamulehden mukaan useiden vuosien ajan jättänyt luovuttamatta henkilöstönsä julkisia sivutoimilupia.

Niinistö aikoo tiedustella Puolustusvoimilta, miksi sivutoimilupia ei luovuteta.

”Täytyy perehtyä tähän kysymykseen. Minulle oli uutta tietoa, että sivutoimilupia ei julkisteta”, Niinistö sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)