Ainutkertainen pahoinpitely vankilassa – kuulustelut uuteen pohdintaan

Rikosseuraamuslaitos pitää torstaina Helsingin vankilassa tapahtunutta poliisin pahoinpitelyä hyvin vakavana ja poikkeuksellisena tapahtumana.

  • LKS 20160204 LKS 20131211 // LKS 20130226  LKS 20130130 Tulokkaiden selliosasto Helsingin vankilassa keskiviikkona 30. tammikuuta 2013. LEHTIKUVA Jarno Mela

    Tulokkaiden selliosasto Helsingin vankilassa.

    ()

Rikosseuraamuslaitoksen mukaan vastaavaa ei ole tapahtunut Helsingin vankilassa koskaan aikaisemmin.

Poliisin vakavan pahoinpitelyn seurauksena Rikosseuraamuslaitos on tehnyt Poliisihallitukselle aloitteen pohtia yhdessä mahdollisia tarpeita kehittää varautumista vankiloissa suoritettaviin kuulustelutilanteisiin.

Vankiloiden henkilökuntaan kohdistuvat väkivaltarikokset ovat yleensäkin harvinaisia. Vankitietojärjestelmään tallennettiin viime vuonna 13 ilmoitusta, joissa esiintyy virkamiehen väkivaltainen vastustaminen asiakohtana joko yksin tai muiden joukossa. Vain kahdesta näistä tapauksesta on tehty tutkintapyyntö poliisille.

Yhteensä vankiloista tehtiin viime vuonna 181 rikosilmoitusta, joista 160 suljetuista vankiloista ja 21 avolaitoksista. Tilastossa ei ole eritelty rikosilmoitusten rikoslajeja.

Poliisin rikostutkinnan lisäksi Rikosseuraamuslaitos ilmoitti perjantaina lähettävänsä Helsingin vankilalle selvityspyynnön tapauksesta.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.