Verkkouutiset

Hjallis Harkimo povaa ay-liikkeen loppua: Epäilemättä yhdet vuosisadan pisimmistä hautajaisista

Kansanedustajan mukaan työnantajat haluavat päästä pienempiin neuvottelupöytiin, kun työntekijät pyrkivät päinvastaiseen suuntaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Harry HjallisHarkimo kirjoittaa Savon Sanomien kolumnissa yhteiskunnan muuttuneen niin paljon, että työmarkkinajärjestöt eivät enää automaattisesti ole ”ravintoketjun huipulla”. Harkimon mukaan työmarkkinajärjestöt uivat koko ajan vastavirtaan, koska ovat huomanneet, että paikallinen sopiminen tulee koko ajan tärkeämmäksi.

Elinkeinoelämän keskusliitto lopetti neuvottelemisen valtakunnallisista sopimuksista, joten Harkimon mukaan SAK:lla ei periaatteessa ole enää mitään virkaa.

”Sillä ei yksinkertaisesti ole ketään kenen kanssa neuvotella. Siksi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta yrittää nyt keksiä itselleen jonkinlaista positiota, kun kolmikantaa ollaan kuoppaamassa – aikaa toki on vielä, sillä epäilemättä näistä on tulossa yhdet vuosisadan pisimmistä hautajaisista. Joka tapauksessa juuri tämän vuoksi Eloranta ehdottaa ”työmarkkinoiden pyöreää pöytää”, jossa sovitettaisiin yhteen hallituspolitiikkaa ja työmarkkinoiden päätöksentekoa. Tämä olisi tietysti täysin turha ompelukerho”, Harkimo sanoo.

”Työnantajat taas haluavat mennä ihan toiseen suuntaan eli paikalliseen sopimiseen, mikä on täysin ymmärrettävää. Ainoa tapa, jolla tuottavuutta voidaan lisätä, on että yritykset voivat sopia palkoista ja työajoista työntekijöiden kanssa”, hän lisää.

Harkimon mielestä on absurdia ajatella, että keskenään hyvin erilaisilla yrityksillä olisi mahdollisuuksia samaan palkankorotukseen

”Jos haluamme lisätä työllisyyttä, jokaisen yrityksen pitää oman kannattavuutensa mukaan päättää, kuinka paljon palkkoja voi nostaa. Kun kannattavuus näin säilyy, yritys menestyy ja voi palkata uusia työntekijöitä. Työmarkkinajärjestöjen ongelma on, että niitä kiinnostavat omat jäsenet – eivät työttömät tai yritysten menestyminen.”

Harkimo mainitsee iskulauseet, joilla kolmen ay-liiton yhdistymistä perusteltiin.

”’Saamme voimaa toverit!’ ’Nyt loppuu työntekijöiden kyykyttäminen, vahvempi liitto neuvottelupöytiin’. Milläköhän vuosikymmenellä nämä ihmiset elävät? Nuo lauseet kuuluvat menneisyyteen. Kun työnantajat haluavat päästä pienempiin neuvotteluihin, menevät työntekijät täysin päinvastaiseen suuntaan ja perustavat isompia liittoja ja uhoavat palkankorotuksilla. No, kyseessä on tietysti vain työmarkkinajärjestöjen viimeinen rypistys pitää vallasta kiinni. Ei tule onnistumaan, sen voin sanoa”, Harkimo sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)