Verkkouutiset

Linnan juhlien kansanedustajien laittomat hiukset – ”itse pakottivat kampaamot rikkomaan lakia”

Kansanedustaja ihmettelee kollegojensa hienoja kampauksia Linnan juhlissa, vaikka eduskunta määräsi kampaamot kiinni itsenäisyyspäivänä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen Timo Heinonen puhui eduskunnassa kauppojen aukioloaikoja koskevasta lakialoitteesta.

Lasse Männistön (kok.) ja 17 muun kansanedustajan aloitteessa ehdotetaan, että kauppaa ja kampaamoliikettä saisi harjoittaa loppiaisena, helatorstaina ja helluntaina.

– On vaikea ymmärtää, että täällä eduskunnassa nimenomaan lisättiin lakiin kampaamot, kun kauppojen aukioloaikaa käsiteltiin edellisen kerran vuonna 2009. Hallituksen esitys oli silloin, että tämä aukiolorajoite ei koskisi enää jatkossa parturi- ja kampaamoalaa, Timo Heinonen sanoi.

Hänen mukaansa eduskunnan talousvaliokunta muutti esitystä niin, että partureiden ja kampaamoiden aukiolo ei ole juhlapyhinä sallittua.

Muutoksen jälkeen laki kuuluu ”ammattimaista vähittäiskauppaa tai parturi- ja kampaamoliikettä ei saa harjoittaa kirkollisena juhlapäivänä, vapunpäivänä, äitienpäivänä, isänpäivänä eikä itsenäisyyspäivänä”.

– Hieman hymyillen viime itsenäisyyspäivän vastaanotolla katselin, että kovin moni näistäkin talousvaliokunnan jäsenistä oli kyllä kampauksen saanut kohdalleen. Kun tarkastin, oliko yksikään kampaamo hakenut lain vaatimaa poikkeuslupaa kampaamonsa aukioloon itsenäisyyspäivänä, niin yhtään hakemusta ei ollut eli kansanedustajat itse pakottivat nämä toimimaan lainvastaisesti, Timo Heinonen totesi.

Heinosen mukaan ”on vaikea löytää mitään järkevää syytä vastustaa ja jopa vaikeuttaa” kaupan aukioloa pyhinä. Hän sanoi olevansa ”varma, että vapaaehtoisuuden pohjalta on löydettävissä paljon työntekijöitä”.

– Toivon, että tulevaisuudessa tässä asiassa voidaan edetä ja nämä talousvaliokunnankin naisjäsenet voivat sitten ihan laillisesti käydä kampaajalla itsenäisyyspäivänä, hän vitsaili.

Byrokratiaa

Keskustan Esko Kiviranta kannatti lakiesitystä ja toivoi turhan lupabyrokratian karsimista. ”Kuormittavaa erityissääntelyä voidaan aiheellisesti pitää epätarkoituksenmukaisena”, hän totesi.

Perussuomalaisten Kauko Tuupainen kertoi ”minun harmaantuvia hiuksiani jo nelisenkymmentä vuotta” leikanneen hoviparturinsa pitävän lakiehdotusta hyvänä. Tuupainen oli samaa mieltä.

Lappeenrantalainen Jukka Kopra (kok.) sanoi, että Etelä-Karjalassa turistivirtaa arkipyhinä seuraamalla ”voi olla täysin vakuuttunut siitä, että kauppojen tulisi voida olla arkipyhinä auki. Kyse ei ole pelkästään turistien oikkujen noudattamisesta vaan siitä, että yksinkertaisesti esimerkiksi Venäjällä pidemmät vapaat sattuvat juuri silloin, kun meillä näitä arkipyhiä on, ja ostokykyistä asiakaskuntaa maahan saapuu”.

Niin ikään lappeenrantalainen Ari Torniainen (kesk.) huomautti, että ”osa kaupoista saa aluehallintoviraston poikkeuslupien kautta pitää ovensa auki kyseisinä pyhäpäivinä, osa taas ei, ja tämä oikeutetusti herättää kysymyksiä, miksi näin on, miksi aukiolo on sallittua toisessa kunnassa mutta toisessa taas ei”.

Kalle Jokinen (kok.) totesi, että ”tämä nykytilanne ei ole enää tästä maailmasta, tähän pitää tulla muutos”.

Timo Heinonen toi vielä esiin ihmettelynsä siitä, miksi monella huoltoasemalla saa öisinkin toimia täysi ruokakauppa, mutta parin kilometrin päässä taajamamerkin toisella puolella yrittäjävetoista ruokakauppaa rajaavat aivan erilaiset aukioloajat.

– Itse kannatan sitä, että määrätietoisesti etenemme kohti sitä, että kauppiaat – asiakkaiden mukaan – tekevät valintoja siitä, pidetäänkö kauppoja auki vai ei, Heinonen tiivisti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)