Verkkouutiset

Hinkuyskä väheni alokkaiden tehosterokotteilla

Alokkailla vuonna 2012 aloitetut tehosterokotukset ovat merkittävästi vähentäneet hinkuyskää rokotetuilla ja heidän lähipiirissään, THL:n tuore tutkimus osoittaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tutkimuksessa analysoitiin valtakunnallisen tartuntatautirekisterin tietoja vuosilta 1995–2015.

Rekisteritietojen perusteella hinkuyskän ilmaantuvuus alkoi nopeasti vähentyä vuoden 2012 jälkeen eli tehosterokotusten alettua. Suurin muutos havaittiin koko Suomen 19–21-vuotiaassa väestössä. Verrattuna alokkaiden tehosterokotuksia edeltäviin vuosiin hinkuyskätapaukset vähenivät tämän ikäryhmän miehillä 84 prosenttia ja naisilla 69 prosenttia.

Muutos havaittiin tehosterokotusten aloittamista seuraavan 3,5 vuoden aikana. Vuonna 2015 tässä ikäryhmässä vain yksi henkilö sairastui.

Suotuisa kehitys havaittiin myös koko väestössä, mikä johtunee 11–15-vuotiaille annettavista tehosterokotuksista, mutta mahdollisesti myös alokkaiden rokotuksista. Vuonna 2004 hinkuyskä todettiin 31 suomalaisella sadastatuhannesta, kun vuonna 2015 tapauksia oli vain 3 sataatuhatta kohden. Alle kolmen kuukauden ikäisten vauvojen sairastumiset vähenivät 66:sta kuuteen.

Hinkuyskä on puuskainen voimakas yskä, joka on pienille lapsille hengenvaarallinen.

Tutkimus julkaistiin Vaccine-lehdessä. ja siitä raportoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)