Hillary Clintonin H-tunnus kuin Suomen menneistä presidentinvaaleista - mutta erojakin löytyy

USA:n presidentinvaaleissa näkyvä H-nuoli voi vaikuttaa tutulta.

  • LKS 20160302   MIA02; Democratic presidential candidate Hillary Clinton speaks at a rally during a campaign event on Super Tuesday in Miami on March 1, 2016. / AFP / RHONA WISE - LEHTIKUVA / AFP

    Hillary Clintonin H-nuoli on hänen kampanjansa tunnus.

    ()
  • Harri Holkeri oli tällä logollaan presidenttiehdokas 1982 ja 1988.

  • Urho Kekkosen nuolet kävivät kumpaankin suuntaan vaaleissa 1978.

  • Hillary Clintonin virallinen presidentinvaalilogo.

Demokraattien Hillary Clintonin presidenttikampanjan logona USA:ssa on H-kirjain, jossa näkyy oikealle tai eteenpäin osoittava nuoli.

Kirjain ja nuoli vaikuttavat oudon tutuilta. Eikös samaa nähty takavuosikymmeninä Suomen vaaleissa?

Menneitä kaivamalla selviää, että kyllä ja ei.

– Minulle suomalaisesta historiasta tuli mieleen heti UKK 1978 -vaalislogan "luottamusta yli rajojen". Tässä Hillaryn kuviossa kyse taitaa kuitenkin olla enemmänkin eteenpäin menemisestä, eli sikäli vähän erilainen kuvio, porvarillisen työn arkiston tutkija Riku Keski-Rauska sanoo.

– Mutta kyllä tuo H-logo on eräänlainen yhdistelmä Suomen 1970- ja 80-lukujen presidentinvaalikampanjointia, hän tuumaa.

Oheisessa kuvakarusellissa näkyvät Hillaryn logon jälkeen Harri Holkerin vuosien 1982 ja 1988 presidentinvaalilogo sekä Urho Kekkosen tunnus presidentinvaaleissa 1978.

Holkerilla oli kaksi kursivoitua H-kirjainta, Kekkosella nuolet molempiin suuntiin. Kaikkia yhdistää sinivalkoisuus. Hillaryn toisiin nuoliin liittyy tosin myös punaista.

– Eli jotain samaa tässä on, mutta erojakin löytyy.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.