Verkkouutiset

”Entä jos seuraavaksi Helsinki?” – US: Presidentti Ilves ei hyväksy puheita Krimin menettämisestä

Viron presidentin mukaan ei voida mennä takaisin 'business as usualiin' niin kauan kuin Krim on liitetty Venäjään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uusi Suomi kertoo Viron presidentin Toomas Hendrik Ilveksen lausunnosta Helsingin yliopistolla Väinö Tanner -luennon yhteydessä. US kysyi Ilvekseltä, otaksuuko hän Krimin olevan menetetty tapaus.

Presidentti muisteli vastauksessaan ensin aikojaan Radio Free Europen toimittajana 1980-luvulla, jolloin Neuvostoliittoon väkivalloin liitettyjä Baltian maita pidettiin menetettyinä tapauksina.

– En usko menetettyihin tapauksiin. On tärkeää ymmärtää, että ei voida mennä takaisin ’business as usualiin’ niin kauan kuin Krim on liitetty (Venäjään). Koska jos liittää Krimin itseensä, ja muut hyväksyvät sen, he voivat liittää jotain muuta. Entä, jos seuraavaksi liitettäisiin Helsinki?, Toomas Hendrik Ilves sanoi.

Myöhemmin presidentin kabinetista tarkennettiin, että tarkoituksena oli todeta, että ”jos liittää Krimin itseensä, ja muut hyväksyvät sen, he voivat liittää periaatteessa mitä tahansa muuta”. Helsinki oli yleisen tason esimerkki, kun oltiin Helsingissä.

Puheessaan Ilves muistutti puheessaan Venäjän rikkoneen useita kansainvälisiä sopimuksia liittäessään Ukrainan Krimin itseensä. Hän käytti kaappauksesta saksalaistermiä Anschluss.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) puhui asiasta viikolla julki tulleessa Foreign Policyn haastattelussa. ”Luulen, että Krim on menetetty tapaus (lost cause) huolimatta siitä, että haluamme uskoa toisin, mutta jos Venäjä osoittaa, että se hellittää otettaan Kiovasta ja Itä-Ukrainasta, sitten luulen, että se voi panna pakotteiden poistamisen liikkeelle”, Stubb totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)