"Entä jos seuraavaksi Helsinki?" - US: Presidentti Ilves ei hyväksy puheita Krimin menettämisestä

Viron presidentin mukaan ei voida mennä takaisin 'business as usualiin' niin kauan kuin Krim on liitetty Venäjään.

  • LKS 20160312 Viron tasavallan presidentti Toomas Hendrik Ilves puhui pienten kansojen kohtalosta Tanner-luennoilla Helsingin yliopistossa 12. maaliskuuta 2016. Vasemmalla puoliso Ieva Kupce. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

    Rouva Ieva Ilves ja presidentti Toomas Hendrik Ilves Helsingissä.

    ()

Uusi Suomi kertoo Viron presidentin Toomas Hendrik Ilveksen lausunnosta Helsingin yliopistolla Väinö Tanner -luennon yhteydessä. US kysyi Ilvekseltä, otaksuuko hän Krimin olevan menetetty tapaus.

Presidentti muisteli vastauksessaan ensin aikojaan Radio Free Europen toimittajana 1980-luvulla, jolloin Neuvostoliittoon väkivalloin liitettyjä Baltian maita pidettiin menetettyinä tapauksina.

– En usko menetettyihin tapauksiin. On tärkeää ymmärtää, että ei voida mennä takaisin 'business as usualiin' niin kauan kuin Krim on liitetty (Venäjään). Koska jos liittää Krimin itseensä, ja muut hyväksyvät sen, he voivat liittää jotain muuta. Entä, jos seuraavaksi liitettäisiin Helsinki?, Toomas Hendrik Ilves sanoi.

Myöhemmin presidentin kabinetista tarkennettiin, että tarkoituksena oli todeta, että ”jos liittää Krimin itseensä, ja muut hyväksyvät sen, he voivat liittää periaatteessa mitä tahansa muuta”. Helsinki oli yleisen tason esimerkki, kun oltiin Helsingissä.

Puheessaan Ilves muistutti puheessaan Venäjän rikkoneen useita kansainvälisiä sopimuksia liittäessään Ukrainan Krimin itseensä. Hän käytti kaappauksesta saksalaistermiä Anschluss.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) puhui asiasta viikolla julki tulleessa Foreign Policyn haastattelussa. "Luulen, että Krim on menetetty tapaus (lost cause) huolimatta siitä, että haluamme uskoa toisin, mutta jos Venäjä osoittaa, että se hellittää otettaan Kiovasta ja Itä-Ukrainasta, sitten luulen, että se voi panna pakotteiden poistamisen liikkeelle", Stubb totesi.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.