Verkkouutiset

Helena-myrskyn metsätuhot arvioidaan

Suomen metsäkeskuksessa on aloitettu torstaisen Helena-myrskyn aiheuttamien metsätuhojen arviointi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Heinäkuun 31. päivän ukkospuuskat vaurioittivat ja kaatoivat puita eri puolilla Suomea. Kaikkein voimakkaimmat puuskat osuivat Keski-Suomen, Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Kainuun alueille. Myös suurin osa metsätuhoista esiintyy näillä alueilla. Tuulenkaadot ovat pieninä puuryhminä laajalla alueella, eikä laajamittaisia yhtenäisiä tuhoja ole todennäköisesti tapahtunut.

Metsäkeskus tekee tuhoarvion yhteistyössä muiden metsäalan toimijoiden kanssa. Alustavan arvion mukaan vahingoittuneiden puiden määrä on noin 0,5 miljoonaa kuutiometriä ja rahallinen arvo noin 20 miljoonaa euroa. Maa- ja metsätalousministeriö on pyytänyt Metsäkeskusta toimittamaan tarkemman arvion tuhoista maanantai-iltapäivään mennessä.

Vuonna 2013 Seijan, Einon ja Oskarin päivien kovat tuulet kaatoivat yhteensä noin neljä miljoonaa kuutiota puustoa.

Hajallaan olevien tuhopuiden korjuu on hidasta ja hankalaa. Metsänomistaja voi halutessaan jättää yksittäisiä kaatuneita lehti- ja mäntypuita sekä pieniä kuusia metsään lisäämään luonnon monimuotoisuutta.

– Jos vahingoittuneita kuusipuita on yli kymmenen kuutiometriä hehtaaria kohden, tulee tuon määrän ylittävä osuus poistaa metsästä hyönteistuhojen torjumiseksi viimeistään ensi kesän mennessä. Männyllä vastaava raja-arvo on 20 kuutiometriä hehtaarilla, maa- ja metsätalousministeriö toteaa.

Maaministeriö muistuttaa, että myrskypuiden korjuu kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi. Myös tarpeetonta liikkumista myrskytuhoalueella on parempi välttää. Erityisesti on huolehdittava, etteivät lapset mene leikkimään myrskytuhopuiden tai niiden juurakoiden läheisyyteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)