Kansanedustaja väittää: Viisi senttiä lisää maitopurkin hintaan pelastaisi maitotilat

Kokoomuksen Timo Heinosen mukaan kuluttajalle hieman kalliimpi maitolitra toisi vaikeuksissa oleville tiloille joka kuukausi tuhat euroa lisää.

  • LKS 20150220 Lehmä Meidän viikonloppu -messuilla Helsingin Messukeskuksessa  22. marraskuuta 2013.

 LEHTIKUVA / MILLA TAKALA

    Hieman kalliimpi maitolitra auttaisi karjatiloja.

    ()

Kansanedustaja Timo Heinonen esittelee ideaa blogissaan. Maidon hinta liittyy hänen Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa -kampanjaansa.

– Jos esimerkiksi jokainen meistä maksaisi maitopurkistaan kaupassa viisi senttiä nykyistä enemmän, niin se näkyisi maitotilan tilipussissa merkittävänä lisänä. Esimerkiksi 250 000 litraa maitoa vuodessa tuottava maitotila saisi viiden sentin lisällä joka kuukausi tuhat euroa lisää palkkaa, Timo Heinonen laskeskelee.

– Voisiko siis halpuuttamisen sijaan seuraavaksi luvata reiluuttaen, että jokaisesta maitopurkista maitotilalle tuloutetaan viisi senttiä tai vaikkapa 10 senttiä nykyistä enemmän.

– Minusta voisi, ja jos kauppa lupaisi toisen viisi senttiä lisää jos minä maksaisin viisi senttiä enemmän tölkistäni, niin siihenkin reiluuttamiseen lähtisin ilomielin mukaan.

Heinosen mukaan vastaava reiluutus suomalaisessa leivässä näkyisi suomalaisen ruuantuottajan palkkapussissa jo muutaman sentin myötä.

– Luulisi, että kaupan kuluttajahinnoista löytyisi nämä ratkaisevat sentit niille kovimman työntekijöillekin, Heinonen kirjoittaa.

– Minusta tämä siivu pitäisi löytyä lisää kaikista ruokatuotteista suomalaisille ruuantuottajille kaiken maailman halpuuttamisen ja ale-kampanjoinnin sijaan. Ja jos se ei onnistu niin luokaapa Suomalaista ja Pirkka yms. -tuoteperheiden lisäksi Reilu Maanviljelijä -tuoteperhe. Siinä kaupan asiakas tietäisi, että tästä maidosta, juustosta, jugurtista ja lihasta ja kananmunista tuottajakin saa ansaitsemansa siivun.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.