Eero Heinäluoma kiirehtii hallitukselta sote-ratkaisuja

Eero Heinäluoma toivoo, että hallitus ratkaisee nopeasti riitansa ja esittää ratkaisuja sotea ja maakuntia koskeviin asiohin.

  • LKS 20151006  Kansanedustaja Eero Heinäluoma eduskunnan talousarvioesityksen  lähetekeskustelussa 6. lokakuuta 2015. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

    Epävarmuus ratkaisujen edessä on edustaja Heinäluoman mukaan myrkkyä.

    ()

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd) kiirehtii maakunta- ja sote-ratkaisuja. Hänen mukaansa pitkittyvät ratkaisut ja epävarmuus vaikuttavat jo tällä hetkellä haitallisesti sekä maakuntien kehitystyöhön että terveydenhoitoon.

Heinäluoma sanoo, että mikäli nyt valmistelussa oleva sote- ja maakuntaratkaisu kaatuvat, voi edessä olla laajempi demokratian ja politiikan kriisi. Hän korostaa, ettei hallituksen kärkihankkeista mikään ole toistaiseksi tuonut tulosta suuresta rummutuksesta huolimatta.

– Hallituksen syksyllä tekemä sote-ratkaisu on osoittautunut käytännön valmistelussa juuri niin vaikeaksi kuin pessimistisimmät ennustajat sanoivat. Maakunta- ja aluejako piti päättää menneen tammikuun aikana, mutta toistaiseksi mitään päätöksiä ei ole tehty, hän sanoo.

Heinäluoma toimii Uudenmaan maakuntaliiton valtuuston puheenjohtajana. Hän korostaa, että maakuntien ja erityisesti Uudenmaan kehitystyölle epävarmuus on myrkkyä.

– Uudellamaalla on auki myös pitkään valmisteltu metropoliratkaisu. Kun puuttuu tieto siitä, missä jatkossa alueen kehitykselle tärkeät maankäyttöön, kaavoitukseen ja liikenteeseen liittyvät ratkaisut tehdään, polkee myös alueen kehitys paikallaan, hän toteaa.

Heinäluoman mukaan terveydenhoidossa epävarmuus uhkaa synnyttää riskin ylimääräisistä yksityistämisistä ja uusinvestoinneista, joiden maksajiksi tulevia maakuntahallintoja odotetaan. Hän hoputtaa ratkaisuja, ettei puhuttujen säästöjen sijaan saada aikaan pelkkiä lisämenoja.

Heinäluoma ottaa kantaa myös kunta- ja maakuntavaalien ajankohdan seilaamiseen. Hallitus on ilmoittanut kommentoivansa asiaa lähiviikkojen aikana. Heinäluoman mukaan vaalien siirtely edestakaisin ei sekään synnytä luottamusta valmistelun ja demokratian toimivuuteen.

– Nyt on tärkeää, että hallitus ratkaisee nopeasti auki olevat riitansa ja hakee ratkaisuilleen eduskunnasta myös laajempaa tukea. Tiimalasissa hiekka on auttamattomasti loppumassa, hän sanoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.