Verkkouutiset

Puhemies Heinäluoma vastasi Anna Kontulalle naisten sortamisesta: nämä otetaan huomioon

Naisedustajien vähemmistä ja vähempiarvoisista puheenvuoroista tehdyt valitukset johtivat pelisääntömuistion lähettämiseen kansanedustajille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Anna Kontula (vas.) kirjoitti pääsiäisen alla Facebookissa eduskunnan debattitilastosta, jota hän oli pitänyt.

Kontulan mukaan puhemiehen myöntämistä puheenvuoroista noin kolmannes meni naisille ja miesten osuus yhä korostui arvokkaimpana puheaikana, kuten viime kehyskeskustelun alkupuolella.

Kansanedustajan mukaan ”kärjistäen voidaan siis sanoa, että niiltä osin kuin puhemiehistö päättää, Suomen eduskunnassa puhuvat ensin miehet. Naiset puhuvat sitten, kun miehet ovat sanoneet sanottavansa ja lähteneet kahville”.

Aiemmin muun muassa kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikman oli arvostellut naisten syrjimistä istuntosalissa.

Kansanedustaja Pertti ”Veltto” Virtanen (ps.) heitti maaliskuun lopulla ilmaan papereita kyselytunnilla, kun hän ei ollut tyytyväinen puheenvuorojen jakoon.

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.) lähetti Kontulan kirjoitusta seuranneena päivänä kaikille kansanedustajille muistion otsikolla Salityöskentelyn kehittämisestä.

Muistio sisältää näkökohtia muun muassa täysistuntojen debateista, kyselytunneista ja puheajoista. Muistio käsiteltiin eduskunnan puhemiesneuvostossa marraskuussa 2012.

Muistiossa todetaan näkökohtia, joita puhemies ottaa huomioon debattipuheenvuoroja myöntäessään. Niitä ovat muistion tekstin mukaan:

”– ryhmäjohtajilla on yleisvelvoite tuoda eduskuntaryhmän kanta kulloinkin käsittelyssä olevaan asiaan, sama koskee puolueiden puheenjohtajia ja varapuheenjohtajia,

– valiokuntavastaavilla ja ao. valiokunnan jäsenillä on kussakin käsiteltävässä aiheessa erityistä annettavaa käynnissä olevaan keskusteluun,

– edustajan aikaisempi toiminta ja pitkäaikainen paneutuminen käsittelyssä olevaan asiaan,

– edustajien mahdollisuus tuoda uusia näkökulmia aiheeseen,

– edustajan aiemmat debattipuheenvuorot,

– tasapuolisuus ryhmien välillä huomioiden myös eduskuntaryhmien koko,

– ministereille mahdollisuus vastata heille esitettyyn kysymykseen.”

Pelisääntöjä listaavassa muistiossa todetaan myös muun muassa, etteivät debattipuheenvuorot ole etukäteen kirjoitettuja ja tilanteesta riippumattomia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)