Verkkouutiset

Murhatutkinnassa löytyi yllättäen neljän ammutun vainajan hauta, ehkä vuodelta 1918

Keskusrikospoliisi kaipaa yleisön tietoja Hausjärvellä mahdollisesti vapaussodan yhteydessä kuolleista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskusrikospoliisi tiedotti tiistaina Hausjärveltä yllättäen löytyneestä metsähaudasta Hausjärven hiekkakuoppasurmien tutkinnassa.

Poliisi oli saanut paikkansa pitävän vihjeen, jonka mukaan muutaman kilometrin päässä 1991 murhatun Tuula Lukkarisen ruumiin löytöpaikasta oli ainakin vuosituhannen vaihteessa hautakumpu. Paikalta löydettiin maasta koholla oleva sammalpäällysteinen kumpare, jonka toisessa päädyssä oli valkoiseksi maalattu risti.

Ensimmäinen vainaja löytyi 15. toukokuuta 1,4 metrin syvyydestä. Seuraavana päivänä todettiin, että haudassa oli rinnakkain neljän eri ihmisen jäänteet. Hyvin pian oli poliisin mukaan selvää, että vainajat oli haudattu selvästi ennen 1990-lukua.

Jäänteet siirrettiin Helsinkiin rikosteknisen laboratorion luututkimukseen. Siellä erikoistunut tutkija alkoi selvittää vainajien kuolinsyytä ja muita jäänteistä saatavissa olevia tietoja.

Samaan aikaan tutkintaryhmä puolestaan alkoi selvittää kuolleiden henkilöllisyyttä, mahdollisesti elossa olevien sukulaisten olemassaoloa ja etsiä heille asianmukaista uutta hautapaikkaa.

Epäillään kuolleen saksalaisten luoteihin

Poliisin tiedotteessa todetaan, että alueella kulkeneen perimätiedon mukaan hautaan laskettiin punaisten puolella taistelleita nuoria miehiä 1918 sodan yhteydessä.

Alueen paikallishistoriaa perkaavan teoksen mukaan yksi vainajista saattaisi olla Kurun punakaartin vartiomies, joka oli syömässä eväitään Kurun koulun portilla, kun saksalaiset ampuivat hänet.

Lisäksi haudassa saattaisivat olla Lavinnon kylältä kotoisin olevat nuorukaiset, jotka etsivät ruokapaikkaa lähellä saksalaisten esikuntaa Hikiässä. Perimätiedon mukaan saksalaiset ampuivat nuorukaiset kiinnioton ja heikosti sujuneen kuulustelun päätteeksi.

– Vainajia ei ole pystytty yksilöimään tarvittavalla tarkkuudella Suomen Sotasurmat 1914–1922 -tietokannasta, jossa on kaikkiaan liki 40 000 henkilön nimet. Lavinnon kylästä kotoisin olleiden nuorukaisten henkilöllisyydestä on kuitenkin saatu toista kautta tietoa, johon pyritään saamaan vahvistus, poliisi toteaa.

Historiatietojen ja luututkimuksen perusteella vainajista tiedetään tiedotteen mukaan seuraavaa. Nuorin vainajista oli kuolleessaan 13–16-vuotias ja toiseksi vanhin 16–21-vuotias. Kolmas oli 20–30-vuotias ja neljäs 30–40-vuotias.

Heidän epäillään kuolleen 21.4.–22. huhtikuuta 1918 välisenä aikana, jolloin Saksan Itämeren Divisioona valtasi Hyvinkään ja Riihimäen. Kaikilla vainajilla on ampumavammoja.

Keskusrikospoliisi kaipaa yleisön tietoja haudassa olleista vainajista. Etenkin niitä, jotka ovat vierailleet metsähaudalla, pyydetään olemaan yhteydessä poliisiin sähköpostilla. Vihjeet voi lähettää osoitteeseen [email protected]

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)