Verkkouutiset

Nämä olivat edellisen hallituksen 11 päätöstä, joilla hyvätuloisten verotusta kiristettiin

Kansanedustaja Harri Jaskarin mielestä Suomessa pidetään keskituloista työmuurahaista suurituloisena.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari kirjoittaa viikkokirjeessään, että Hissuttelun tie on kuljettu loppuun. Jaskari vertaa Suomen ja Kreikan tilanteita.

– Ilmeisesti Kreikan poliitikot kuvittelivat, että heidät pelastetaan tilanteessa kuin tilanteessa. Pääministeri (Alexis) Tsipras antoi täysin mahdottomia lupauksia äänestäjille ja nyt rahat on lopussa, Jaskari toteaa.

– Kreikan hallitus esitti keinona lisärahojen saannille veronkorotuksia – ei rakenteellisia muutoksia. Milloin veronkorotuksilla on luotu kestävää kasvua?

Hänen mukaansa Suomen pitää olla tarkkana, että ei anneta tilaa samanlaiselle ”pölhöpopulismille”.

– Viitteitä ”pölhöilystä” on valitettavissa ollut näkyvillä julkisessa debatissa. Vasemmistopuolueet ovat kohtalaisella menestyksellä saaneet läpi ajatusta, että ”suurituloiset” eivät osallistu talkoisiin. Suurituloisena pidetään jo ahkeraa keskituloista työmuurahaista.

Jaskarin mukaan tarkastelun rajaaminen vain hallitusohjelmaan on epä-älyllistä. Hän toteaa, että edellinen hallitus teki ainakin 11 erillistä nimenomaan hyvätuloisten verotusta kiristävää päätöstä.

– Nykyisin kaksi suurituloisinta kymmenystä kotitalouksista maksaa yli puolet kaikista välittömistä veroista. Jos ette usko, listaan sitten päätöksiä: solidaarisuusvero, solidaarisuusveron laajentaminen ja jatkaminen, eläkeläisten raippavero, pääomaverotuksen kiristys, pääomaverotuksen muuttaminen progressiiviseksi, pääomaveron progression laajentaminen, osinkoverotuksen kiristäminen, suurten perintöjen ja lahjojen verotuksen kiristäminen ja väliaikainen lisävero suurille perinnöille ja lahjoille.

Tulojanan puolenvälin yläpuolella olevat ihmiset maksavat Harri Jaskarin mukaan välittömistä veroista lähes 80 prosenttia.

– Kärjistäen voisi sanoa, että Suomi sakottaa sellaisen työn tekemistä ja teettämistä, joita kaikkein kipeimmin kaivattaisiin lisää – eli kaikkein korkeimman tuottavuuden työtä, josta syntyy uutta lisäarvoa ja uusia työpaikkoja. Olemme kreikkalaisen politiikan tiellä.

Hän arvostelee politiikan ”varovaisuusaatetta”, jossa kokonaisen verouudistuksen sijaan viilataan niin vähän, että asenne ja käyttäytyminen ei muutu mihinkään.

– Mielestäni me ei nyt tarvita pelkästään ”tuottavuushyppäystä”, vaan kokonainen ”ideologiahyppäys”. Korkean tuottavuuden työpaikat on nostettava keskiöön, koska ne luovat myös muita työpaikkoja.

Jaskari kirjoittaa, että ”hyvä esimerkki varovaisuudesta oli autoverotuksen uudistus. Pelättiin niin paljon valtion veromenetyksiä, että veromuutokset oli tehtävä neljässä eri vaiheessa ’varovaisesti’. Epäilen suuresti, muuttaako se ihmisten käyttäytymistä siten, että ostetaankin hetimiten uusi vähäpäästöinen kotimaisia polttoaineita käyttävä auto. Sehän oli tarkoitus! Toivottavasti työn ja yrittäjyyden verouudistukset eivät ole samanlaista hissuttelua”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)