Verkkouutiset

Hjallis Harkimo: Ay-liikkeen ylätaso pelkää valtansa pienenemistä

Kokoomuksen kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo sanoo Suomen pysähtyneen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Rakennusliiton Kyösti Suokas uhkaili, että Suomi pysähtyy, jos työehtosopimusten yleissitovuuteen kajotaan. Voin kertoa Suokkaalle, että Suomi on jo pysähtynyt”, Hjallis Harkimo kirjoittaa Savon Sanomien blogissaan.

Harkimon mukaan Suomessa eletään edelleen siinä uskossa, että asiat voi ja kannattaa ratkaista isoina keskusjohtoisina kokonaisuuksina. Se ei ole hänen mielestään kuitenkaan totta millään alalla tai politiikan saralla.

”Suokkaan huoli johtuu siitä, että ay-liikkeen ylätaso pelkää valtansa pienenemistä, kun keskusjohdon merkitys vähenee”, Harkimo kirjoittaa.

Harkimon mukaan keskusjohtoisuuden väheneminen ei välttämättä ole huono asia työntekijöille. Hän nostaa esiin Ruotsin mallin.

”Siellä työnantajien keskusjärjestö tavallaan lakkautti itsensä. Se ilmoitti, että hei työntekijäjärjestöt, me emme enää neuvottele mistään yleiskorotuksista. Sopikaa asioista mieluummin alakohtaisten liittojen kesken ja vielä mieluummin yrityskohtaisesti”, Harkimo kuvailee.

Tämä synnytti hänen mukaansa Ruotsiin uudenlaisen paikallisen sopimisen kulttuurin, jossa työehtosopimuksista säädetään laissa vähän, ja niitä voidaan muutella ala- ja paikkakohtaisesti.

”Sopimuksia tehdään liittojen välillä 50–60 erilaista, työrauhan vallitessa. Yleissitovuutta ei käytännössä ole. Suuntaa palkankorotuksille antavat vientiyritysten korotukset”, Harkimo toteaa.

Palkansaajien joukkovoiman pieneneminen ei ole Harkimon mukaan heikentänyt heidän asemaansa.

90 prosenttia Ruotsin palkansaajista on hänen mukaansa edelleen kollektiivisten sopimusten piirissä. Ne vain koskevat pienempää joukkoa kerrallaan. Työntekijöillä on myös oikeus saada edustajiaan yritysten hallituksiin

”Se tekee paikallisesta sopimisesta helpompaa. Kun yrityksen tunnusluvut ovat tiedossa, on kaikkien helppo laskea, kuinka paljon juuri siinä yrityksessä on varaa nostaa palkkoja. On kaikkien etu, että yritys ja sen työpaikat säilyvät”, Harkimo kirjoittaa.

”Jos olisin työntekijä, valitsisin mieluummin vahvan talouden kuin vahvan, keskusjohtoisen ammattiyhdistysliikkeen. Jälkimmäinen pysäyttää Suomen, juuri niin kuin se uhkaakin.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)