Verkkouutiset

Hjallis Harkimo: Ay-liikkeelle ei saa antaa periksi

Kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimon mielestä yhteiskuntasopimusneuvotteluissa on pidettävä kiinni paikallisen sopimisen toteuttamisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ammattiyhdistysliikkeelle ei Harry ”Hjallis” Harkimon (kok.) mielestä saisi antaa periksi. Veronkevennykset pitäisi Harkimon mukaan edelleen kytkeä paikalliseen sopimiseen.

– Kyllä minulla on odotuksia, että ei ainakaan anneta periksi veronkevennyksissä. Silloin luovutetaan koko valta ammattiyhdistysliikkeelle, Harry ”Hjallis” Harkimo sanoo Verkkouutisille.

Harkimo pitää paikallisen sopimisen toteutumista keskeisenä osana yhteiskuntasopimusta. Paikallisen sopimisen joustojen mahdollisuuden pitäisi Harkimon mukaan toteutua hallituksen tavoitteiden mukaisesti myös palkoissa ja työajoissa.

– Se on minun mielestäni yksi tärkeimpiä asioita, mitä paikallisessa sopimisessa on, että se voidaan tehdä niin. Se on elintärkeää yritysten kannalta ja sopimisen kannalta, että se toteutetaan niin.

Harkimon mielestä joustojen toteutumisella on iso merkitys Suomen talouden kannalta.

– Se on isoimpia asioita tuottavuuden kannalta, että saataisiin paikallinen sopiminen vietyä kunnolla läpi; Harkimo sanoo.

Arvio paikallisen sopimisen toteutumisesta pitäisi Harkimon mielestä tehdä touko–kesäkuussa, kun nähdään, miten se on saatu neuvoteltua työehtosopimuksiin. Kehysriihessä ei Harkimon mielestä voi vielä tehdä arviota kokonaisuudesta.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kertoi 2. maaliskuuta hallituksen tiedotustilaisuudessa, että ”jos pakettia paikallisesta sopimisesta vahvistetaan, niin hallitus tulee tarkastelemaan omia tavoitteitaan ja katsomaan, millä tavalla ja millaisia toimia voimme tehdä veronkevennysten suhteen ja myös leikkausten perumisen suhteen”.

Stubb kertoi, yhteiskuntasopimuksen ja paikallisen sopimisen etenemistä arvioidaan ensin tämän vuoden kesäkuussa ja sitten puoliväliriihessä keväällä 2017.

Hallituksen tiedotteen mukaan ”hallitus kannustaa työmarkkinajärjestöjä edistämään paikallista sopimista kevään työmarkkinakierroksella. Mikäli paikallisessa sopimisessa edistytään hallituksen 17.2. kirjatun tavoitteen mukaisesti, hallitus ottaa tämän huomioon lopputulosta parantavana seikkana arvioidessaan hallitusohjelmassa mainittuja ehdollisia ansiotuloveron kevennyksiä”.

Tiedotteessa mainitut tavoitteet sisältävät paikallisen sopimisen mahdollistamisen ”työajoista sekä palkoista, palkanlisistä ja muista korvauksista”. Tästä kohdasta kuitenkin luovuttiin työmarkkinajärjestöjen sopuratkaisussa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi maanantaina, että vientivetoiseen palkanmuodostukseen eli niin sanottuun Suomen malliin siirtyminen mahdollistaisi veronkevennykset.

Jos paikallinen sopiminen ei toteutuisi hallituksen edellyttämässä laajuudessa, se tarkoittaisi Harkimon mukaan, että talous ei lähtisi odotetulla tavalla nousuun.

– Tämä paikallinen sopiminen on minun mielestäni yksi tärkeimpiä tuottavuuden kasvun edellytyksiä.

Paikallisen sopimisen laajamittainen toteuttaminen on ollut kokoomuslaisille yksi keskeisimmistä hallitusohjelman tavoitteista. Kokoomuksen eduskuntaryhmässä on oltu huolissaan paikallisen sopimisen vesittymisestä. Asian lopullinen toteutuminen selviää viimeistään kesäkuun alussa.

Harkimo kertoo Verkkouutisille olevansa valmis harkitsemaan tulevaisuudessa myös kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaaksi asettumista.

– Kyllä minä jossain vaiheessa varmasti mietin, mutta en ole ajatellut sitä asiaa vielä, Harkimo sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)