Verkkouutiset

Hallitustunnustelijan kysymyspaketti julki illansuussa

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä nimitetään tänään virallisesti hallitustunnustelijaksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) hallitus jättää tänään tiistaina kello 11 hallituksensa eronpyynnön tasavallan presidentti Sauli Niinistölle. Stubbin hallitus jatkaa toimitusministeristönä siihen asti, kunnes uusi hallitus nimitetään.

Uusi vaaleissa valittu eduskunta kokoontuu ensimmäiseen täysistuntoonsa kello 12. Täysistunnossa käydään eduskunnan puhemiehen ja varapuhemiesten vaali. Puhemiehistö valitaan hallitusneuvottelujen ajaksi.

Puhemiehen valinta kytkeytyy hallitustunnustelijan valintaan, ja keskustan ehdokas puhemieheksi on puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä. Ensimmäisen varapuhemiehen paikka menee tässä vaiheessa toiseksi suurimmalle puolueelle, ja perussuomalaisten ehdokas tehtävään on puolueen puheenjohtaja Timo Soini. Toisen puhemiehen paikka kuuluu kolmanneksi suurimmalle puolueelle, ja kokoomuksen ehdokas tehtävään on pitkäaikainen kansanedustaja Ben Zyskowicz.

Vastaukset halutaan jo torstaina iltapäivällä

Suurimman eduskuntaryhmän puheenjohtaja keskustan Kimmo Tiilikainen on kutsunut eduskuntaryhmien puheenjohtajat, puolueiden puheenjohtajat ja eduskuntaryhmien pääsihteerit koolle eduskunnan Pikkuparlamenttiin kello 16.

Tapaamisessa valitaan hallitusneuvottelujen tunnusteluvaiheen vetäjä. Tehtävään valitaan suurimman puolueen puheenjohtaja eli keskustan Juha Sipilä.

Samassa tapaamisessa Sipilä antaa kysymyksensä eduskuntaryhmille vastattavaksi. Sipilä kertoi maanantaina Ylelle, että kysymyspatteristo on laaja, peräti noin 15 kysymystä. Kysymykset koskevat laajalti taloutta, mutta myös sitoutumista strategiseen hallitusohjelmaan ja sen mukaiseen työskentelytapaan. Kysymykset julkistetaan tapaamisen jälkeen pidettävässä tiedotustilaisuudessa noin klo 17.

Eduskuntaryhmillä on aikaa vastata hallitustunnustelijan kysymyksiin vain vajaat kaksi vuorokautta. Sipilä haluaa vastaukset jo vappuaattona eli torstaina iltapäivällä.

Sipilä aikoo käydä vastaukset läpi vappuviikonlopun aikana. Hän aikoo tehdä tarkentavia kysymyksiä puhelimitse ja tavata eduskuntaryhmien edustajat yksitellen tiistaina 5. toukokuuta.

Hallituspohja kerrotaan eduskuntaryhmien yhteisessä kokouksessa, joka pidetään todennäköisesti keskiviikkona 6. toukokuuta tai torstaina 7. toukokuuta. Varsinaiset hallitusohjelmaneuvottelut alkavat sen jälkeen.

Sipilä on suunnitellut, että hallitusneuvottelut olisivat ohi neljässä viikossa siitä, kun virallinen prosessi käynnistyy eli toukokuun loppuun mennessä.

Sipilä ei halua käydä hallitusneuvotteluja perinteiseen tapaan Säätytalolla. Uusi paikka on haussa, eikä siitä ole tehty vielä päätöksiä.

Järjestöiltä odotetaan vastauksia iltapäivällä

Samanaikaisesti hallitusneuvotteluiden kanssa työmarkkinaosapuolet eli Elinkeinoelämän keskusliitto, Kuntatyönantajat, SAK, STTK ja Akava sekä etujärjestöt Suomen Yrittäjät, MTK ja Perheyrittäjien liitto neuvottelevat Sipilän toimeksiannosta yhteiskuntasopimuksesta.

Sipilä esitti viime viikon keskiviikkona järjestöille kolme kilpailukyvyn parantamiseen, työllistämisen kynnyksen madaltamiseen ja työttömyyden hoidon määrärahoihin liittyvää kysymystä. Vastauksia odotetaan tänään tiistaina kello 15 mennessä.

Vastausten perusteella Sipilä arvioi, missä asioissa on mahdollista löytää yhteinen näkemys. Prosessi jatkuu työmarkkina- ja etujärjestöjen työryhmätyöskentelynä rinnakkain hallitusneuvotteluiden kanssa.

Sipilän mukaan julkisen talouden sopeuttamistarve on riippuvainen yhteiskuntasopimusneuvotteluiden lopputuloksesta. Valtiovarainministeriön virkamiehet ovat arvioineet julkisen talouden sopeuttamistarpeeksi kuusi miljardia euroa vaalikauden aikana. Siitä valtiontalouden osuus on neljä miljardia ja kuntatalouden kaksi miljardia euroa.

Yhteiskuntasopimusneuvottelut eivät koske palkkoja eivätkä työrauhaa, vaan työmarkkinaosapuolet neuvottelevat keskitetystä palkkaratkaisusta eli työllisyys- ja kasvusopimuksen jatkosta keskenään kesäkuun puoliväliin mennessä. Neuvotteluja varten työmarkkinaosapuolet haluavat tietää, millä tavoin hallitus on valmis tukemaan palkkaratkaisua. Sen vuoksi uuden hallituksen talouslinja pitäisi olla selvillä kesäkuun alkuun mennessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)