Ministeriö: Suomi palauttaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita muita EU-maita tehokkaammin

Sisäministeriössä on asetettu poikkihallinnollinen työryhmä selvittämään turvapaikkaprosessin tehostamistarpeita.

  • LKS 20160130 Sallan rajanylityspaikka 23. tammikuuta 2016. ... Border zone sign in Finnish-Russian border in Salla, Northern Finland on January 23, 2016. The number of people, so far from some 30 different countries, who cross the Finnish Lapland's border with Russia to apply for asylum in Finland is expected to shoot up in 2016. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

    Sallan rajanylityspaikka.

    ()

Työryhmän työ tukee sisäministeri Petteri Orpon (kok.) syksyllä perustaman asiantuntijaryhmän tehtävää turvapaikanhakijatilanteen kokonaiskuvan ylläpidosta.

Nyt asetettu työryhmä tarkastelee turvapaikkaprosessia kokonaisuudessaan turvapaikkahakemusten jättämisestä maasta poistumiseen tai kuntaan sijoittumiseen asti. Työryhmä antaa raporttinsa syksyllä 2016.

Ministeriön mukaan toimintaa on tehostettu myös käytännön tasolla. Maahanmuuttovirastolle on myönnetty lisää resursseja turvapaikkahakemusten käsittelyyn, päätöksentekoon, vastaanottoon ja turvapaikkaprosessin kehittämiseen. Työn tueksi on palkattu yli 500 uutta työntekijää.

Maahanmuuttovirasto ja poliisi ovat myös tehostaneet turvapaikkahakemusten seulontaa alkuvaiheessa, ja ilmeisen perusteettomat hakijat käsitellään pikaisesti. Poliisi panostaa niin ikään maasta poistamisten nopeuttamiseen, ja Maahanmuuttovirastossa valmistellaan palautuskeskusta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille.

– Suomi palauttaa jo nyt kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita keskimäärin muita EU-maita tehokkaammin, ministeriö sanoo.

Viime vuonna yli 3000 turvapaikanhakijaa palasi vapaaehtoisesti kotimaahansa. Suomi käy lisäksi neuvotteluja palautussopimuksista Irakin, Afganistanin ja Somalian kanssa.

Turvapaikkamenettelyn alkuvaiheen tehtäviä siirtyy poliisilta ja Rajavartiolaitokselta Maahanmuuttovirastolle. Näin poliisi, Rajavartiolaitos ja Maahanmuuttovirasto voivat kukin keskittyä ydintehtäviinsä.

Lisäksi sisäministeriössä on valmisteilla useita lainsäädäntöhankkeita, kuten perheenyhdistämisen edellytysten tiukentaminen EU-direktiivin mukaisesti ja eräiden rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottamisen nopeuttaminen.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.