Verkkouutiset

PS:n ministerin valintatapa kummastuttaa – Professori: Suositus oli, että eduskuntaryhmä valitsee

Perussuomalaiset ei noudattanut eduskuntaryhmänsä sääntöjä ministerin valinnassa, vaan sivuutti ryhmän.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Perussuomalaiset valitsi kulttuuri- ja eurooppaministeriksi eduskuntakuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terhon (ps.). Päätöksen teki puoluehallitus keskiviikkona, ja puheenjohtaja Timo Soini kertoi päätöksen julki torstaina eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen.

Kansanedustaja Mika Niikon (ps.) mielestä eduskuntaryhmää olisi pitänyt kuulla ministerivalinnassa, kuten eduskuntaryhmän säännöt määräävät.

Eduskuntaryhmän kokouksessa Niikko haastoi Terhon ja asettui itse ehdolle ministeriksi. Ministerivalinnasta ei kuitenkaan päästy äänestämään.

Keskusteltuaan yli tunnin säännöistä, eduskuntaryhmä oli Niikon mukaan tulkinnut, että sen säännöt kieltävät päättämisen ministereistä.

Soini ja Terho eivät suostuneet avaamaan tiedotusvälineille eduskuntaryhmän keskustelun kulkua.

Puolueen säännöissä ei mainintaa ministerivalinnoista

Perussuomalaisen puolueen säännöissä ei ole mitään mainintaa ministereiden nimeämisestä.

Eduskuntaryhmän säännöissä sen sijaan määrätään, että valtioneuvoston jäsenten nimeämisestä päättää eduskuntaryhmän, puoluevaltuuston ja puoluehallituksen yhteinen kokous, jossa jokaisella on yksi henkilökohtainen ääni. Tällaista yhteiskokousta ei järjestetty, vaan puoluehallitus päätti asiasta yksin ja kertoi päätöksestä eduskuntaryhmälle seuraavana päivänä.

Perustuslain mukaan valtioneuvoston eli maan hallituksen jäsenet nimitetään pääministerin esityksestä.

Vanhan hallitusmuodon loppuvaiheessa tuli sääntely parlamentarismi-kohtaan, että eduskunnan eri ryhmiä kuultuaan tasavallan presidentti kutsuu valtioneuvoston jäseneksi.

– Sen kautta kanta oli menossa siihen suuntaan ja puolueiden käytäntö, että tämä asia kuuluu eduskuntaryhmille. Se oli tulkintasuositus, ellei asiasta ole muuta määrätty, Helsingin yliopiston siviilioikeuden professori Heikki Halila kertoo Verkkouutisille.

Puolueen säännöt menevät eduskuntaryhmän edelle

Nykyisessä perustuslaissa ei ole enää säädetty, että presidentti nimittää maan hallituksen kuultuaan eduskunnan eri ryhmiä.

– Perustuslaki ei aseta tähän vaatimuksia, eikä myöskään yhdistyslaki. Silloin se kannattaisi säännöissä kirjata siten, että se on puolueen ja eduskuntaryhmän säännöissä samalla tavalla, Halila sanoo.

Halilan mukaan puolueen säännöissä voitaisiin määrätä valtioneuvoston jäsenten nimeämisestä, jolloin puolueen säännöt menisivät eduskuntaryhmän sääntöjen edelle.

Muodollisesti puolueilla ei ole päätösvaltaa ministereistä

Halilan mukaan puolueen tärkeimpiä päätöksiä on päättäminen hallitusvastuuseen osallistumisesta ja ministerivalinnoista.

– Se ei kuitenkaan ole varsinaisesti yhdistyksen päätös, vaan lain mukaan pääministeri kutsuu. Presidentti nimittää pääministerin esityksestä. Muodollisesti puolue ei voi tehdä päätöstä siitä, kuka on ministeriehdokas, koska laki puhuu vain pääministerin esityksestä, Halila toteaa.

Halila huomauttaa, että monien puolueiden noudattama puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteiskokous on epäortodoksinen järjestely, koska lainsäädäntö ei tunne eri toimielinten yhteiskokouksia. Kyse on puolueiden harrastamasta käytännöstä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)