Verkkouutiset

EK:n Jyri Häkämies hämmentyi palkansaajien reaktiosta: Mikään ei nyt muuttunut

EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan työnantajat tavoittelevat Suomen mallin mukaista ratkaisua liittokierroksella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Palkansaajajärjestöt reagoivat raivokkaasti viime viikolla Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) ilmoitukseen irtisanoa keskusjärjestösopimukset. Esimerkiksi Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin (sd.) sanoi EK:n päätöstä sodanjulistukseksi.

– Se on ollut vähän hämmentävää, koska EK:n sääntömuutos ja siitä seurannut keskusjärjestösopimuksista luopuminen ja sitä seurannut liittojen ilmoitus, että ne kunnioittavat sovittua tarkoittaa, että mikään ei nyt muuttunut, Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo Verkkouutisille.

Hän huomauttaa, että 80–90-prosenttisesti keskusjärjestösopimuksiin kirjatuista asioista on sovittu työehtosopimuksissa. Liitot ovat sitoutuneet kunnioittamaan keskusjärjestöjen sopimia asioita sopimuskauden loppuun saakka. Sen jälkeen niistä neuvotellaan niiden palkansaaja- ja työnantajaliittojen välillä, joiden työehtosopimuksiin ei keskusjärjestösopimusten asioita ole kirjattu.

– Tietenkin, kun työntekijä- ja työnantajapartit kokoontuvat liittokierroksen ympärille, silloin tähän asiaan palataan tai miten kukin liitto ilmoittaa, Häkämies toteaa.

Metalliliitto totesi viime viikolla, että se hylkää neuvottelut vientivetoisesti Suomen mallista palkkasopimiselle seurauksena EK:n päätöksestä. Häkämies ei näe yhteyttä Suomen mallin ja EK:n päätöksen välillä. Hän muistuttaa, että EK muutti sääntöjään jo lähes vuosi sitten sellaisiksi, ettei järjestö enää tee työmarkkinakysymyksissä keskitettyjä sopimuksia.

Häkämies kuitenkin korostaa, että ensi syksyn liittokierroksella voidaan päätyä Suomen mallin mukaiseen ratkaisuun. Ensimmäisenä neuvottelut alkavat metsä- ja metallialoilla.

Suomen malli on hänen mukaansa kuopattu siinä suhteessa, jos tavoiteltiin vientivetoista ratkaisua, joka syntyy kaikkien osapuolten konsensuksen lopputuloksena.

– Sellaiseen on varmaan tällä erää mahdotonta juuri nyt päästä. Samaan hengenvetoon totean, että me tavoittelemme kuitenkin lopputuloksessa sen mallin mukaista lopputulosta, että kansainvälisessä kilpailussa olevat alat määrittävät sen merkin ja asianmukaisesti toimitaan, Häkämies sanoo.

Hänen mukaansa EK:n ja liittojen kanssa on sovittuna toimintatavat, joilla Suomen mallin mukaiseen lopputulokseen pyritään.

Suomen mallin ajatuksena on se, että vientivetoiset alat määrittävät palkankorotusten katon niin, että kotimarkkina-alojen palkankorotukset eivät ylitä kattoa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)