Verkkouutiset

Puolustusministeri puuttuisi ulkomaalaisten kiinteistökauppoihin

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) olisi valmis puuttumaan ulkomaalaisten kiinteistökauppoihin Suomessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Carl Haglund totesi maanpuolustuskurssien avajaisissa maanantaina, että Ukrainan sodan myötä muuttuneessa tilanteessa on entistäkin tärkeämpää, että Suomi pitää huolen omasta puolustuskyvystään ja kehittää sitä pitkäjänteisesti.

– Tavoitteena on, että puolustuskykymme kaikissa oloissa muodostaa sellaisen ennaltaehkäisevän kynnyksen, että hyökkäys Suomea vastaan on kannattamatonta. Tähän saakka olemme siinä onnistuneet, Haglund totesi.

Puolustusministerin mukaan Ukrainan sodan yhteydessä käytetyt menetelmät: laajamittainen propaganda, informaatiosodankäynti ja toisen valtion sisällä tapahtuva vaikuttaminen ”pienine vihreine miehineen”, ovat saaneet meidät Suomessakin tarkastelemaan monia asioita uudella tavalla.

– Esimerkkinä vaikkapa suhtautuminen ulkomaisiin kiinteistöomistuksiin, joihin liittyvät epäselvyydet ovat aika ajoin kiinnittäneet mediankin huomion, Haglund sanoi.

– Asiaa pohdittuani olen tullut siihen johtopäätökseen, että asialle on tehtävä jotakin. Ei voi olla niin, että valtiolla ei ole mahdollisuutta puuttua omistuksiin strategisesti merkittävien kohteiden ympäristössä, hän jatkoi.

Materiaali alkaa vanheta

Haglund totesi myös, että puolustuskyvystä on huolehdittava jatkossakin, ja lähivuosina on panostettava puolustusvoimien materiaaliseen kehittämiseen.

Hän muistutti, että 2020-luvulle siirryttäessä merkittävä osa kaikkien puolustushaarojen keskeisestä materiaalista vanhenee, ja ellei mitään tehdä, rapautuu puolustusvoimiemme suorituskyky ja laskee alle tehtävien vaatiman tason.

– 2020-luvun puoliväliin mennessä myös meripuolustuksen ja 2020-luvun loppuun mennessä ilmapuolustuksen suorituskykyjen ylläpito muodostuvat erittäin merkittäväksi haasteeksi, Haglund sanoi.

– Asettamani ja viime vuonna työnsä päättänyt parlamentaarinen selvitysryhmä onkin raportissaan todennut, että materiaalisten suorituskykypuutteiden korjaamiseen tulee osoittaa vähintään valtioneuvoston selonteossa esitetty lisärahoitus.

Haglundin mukaan seuraavan hallituksen ja eduskunnan tehtäviksi jää myös päättää merivoimien taistelualusten uusimisesta ja käynnistää valmistelut nykyisen Hornet-kaluston suorituskyvyn korvaamiseksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)