Verkkouutiset

Ministeri sai tarpeekseen puheista: On muuten saatu aikaan

Ympäristöministerin mukaan byrokratian taltuttamiseksi on laitettu tuulemaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Te vain puhutte, ette saa mitään aikaan”, usein sanotaan.

Näin toteaa ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) Nykypäivän kolumnissa. Hänen mukaansa kuitenkin esimerkiksi sääntelyn purkamisessa on tapahtunut paljon sen jälkeen, kun hän ja Lasse Männistö (kok.) nostivat asiaa esiin elokuussa 2013.

– Yhtäkkiä ylisääntely on noussut muidenkin puolueiden puheisiin – ja erittäin hyvä niin, Sanni Grahn-Laasonen toteaa.

– Puhe ei kuitenkaan riitä, teot ratkaisevat.

Hän kirjoittaa tultuaan ympäristöministeriksi käynnistäneensä työn hitaiden ja kasvua jarruttavien lupaprosessien vauhdittamiseksi.

– EK:n arvion mukaan lupaprosesseissa on jumissa arviolta 3–4 miljardin euron edestä investointeja. Meillä ei ole – erityisesti taloudellisesti vaikeina aikoina – pitkiin odotusaikoihin varaa, vaan investoinnit täytyy saada liikkeelle tuomaan Suomeen uutta työtä.

– Helmikuun loppuun mennessä valmistuu selvitysmies Lauri Tarastin ryhmän esitys keinoista, joilla lupajärjestelmä voidaan remontoida ympäristönsuojelun tasosta tinkimättä. Emme ole kuitenkaan jääneet odottamaan, vaan toissa viikolla eduskunta hyväksyi ympäristönsuojelulain toisen vaiheen. Ympäristöluvan määräaikaistarkistuksista luovutaan eli lupaa ei tarvitse uusia, jos toiminta ei muutu.

Lisäksi maa-ainesluvan ja ympäristöluvan menettelyt yhdistyvät, ”mikä pudottaa pois myös yhden valituskierroksenkin. Tämä tietää hyvää yrittäjille. Kaikkiaan uudistus vähentää lupahakemusten määrää 20 prosentilla!”.

– Miten niin ei ole tekoja? Muutkin kokoomusministerit ovat laittaneet tuulemaan byrokratian taltuttamiseksi. Sääntelyn purkaminen vaatii sitkeyttä. On isoja ja pieniä asioita, jotka kaikki täytyy hoitaa.

Sanni Grahn-Laasosen mukaan esimerkiksi:

* Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko (kok.) on uudistanut satamia koskevaa lainsäädäntöä. Sataman perustamiselle ei enää tarvita valtioneuvoston hyväksyntää ja satamajärjestykset hyväksyy nykyään satamayhtiön hallitus, ei enää kunnanvaltuusto.

* Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo esittää, että jatkossa osa siipikarjanlihasta voi kulkea maatilalta myymälöihin ja ravintoloihin suoraan, ilman teurastamolla tehtävää lihantarkastusta, mikä nopeuttaa suomalaisen siipikarjanlihan kulkua kauppaan ja kuluttajille.

* Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori on vienyt eteenpäin yritysten sähköistä asiointia ja esimerkiksi Tekes on keventänyt yritysten väliraportointia ja tilitysten prosesseja.

– Tällaisia päätöksiä Suomi tarvitsee lisää, kaikilla aloilla. Eduskuntaryhmämme julkaisi viime viikolla erinomaisen paremman sääntelyn raportin yrittäjäkansanedustajamme Eero Suutarin johdolla. Kokoomus haluaa keventää yritysten hallinnollista taakkaa ja karsia byrokratiaa. Esitämme muun muassa, että päivittäistavarakaupan ja parturi-kampaamoliikkeiden aukioloajat vapautetaan.

Sanni Grahn-Laasosen mukaan ”kokoomus on Suomen johtava ’sääntelynpurkupuolue'”.

– Tätä viestiä ja konkreettisia tekoja kelpaa myös kertoa eteenpäin. Tulevalla hallituskaudella olemme sitoutuneet siihen, että aina kun säädetään uusi pykälä, puretaan kaksi. Suomi tarvitsee liikettä, ministeri kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)