Verkkouutiset

Paavo Arhinmäki eduskunnassa: Gambina on Gambiaa tutumpi osalle kansaa

Eduskunta kävi merkillisen lähetekeskustelun yksittäisen maan lentoliikenteen sopimuksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan keskiviikon täysistunnossa oli keskustelu jäädä kokonaan syntymättä. Lopulta Sdp:n Antti Lindtman käytti puheenvuoron, kun esille tuli rutiininomainen hallituksen esitys lentoliikenteestä Gambian kanssa tehdyn sopimuksen hyväksymisestä.

Antti Lindtman mainitsi Gambian lentoliikenteen ja siirtyi kysymään maan hallitukselta ja ministereiltä Finavian toimitusjohtajan kommenteista. Kaj Turunen (ps.), Pia Viitanen (sd.) ja Mikko Kärnä (kesk.) jatkoivat samasta aiheesta ja Kärnä mainitsi matkailun kasvaneen Lapissa huikeat 15 prosenttia alkuvuodesta.

Puhemies Maria Lohela ihmetteli, että ”menee nyt varsin kauas tuosta varsinaisesta aiheesta”.

Hän salli kuitenkin jatkamisen ja myönsi vastauspuheenvuoron Paavo Arhinmäelle (vas.).

– Käsittelyssä on lentoliikenteestä sopimus Gambian kanssa. Nyt on puhuttu aluepolitiikasta. Pidän tärkeänä, että lentoliikenteestä huolehditaan aluepoliittisesti ja maanlaajuisesti, mutta otin puheenvuoron sen vuoksi, että toivon, ettei tätä keskustelua tulkita niin, että Gambia kuuluisi myös tähän alueeseen, johon pitää turvata aluepoliittisista syistä lentoliikenne, Paavo Arhinmäki sanoi.

– Toisaalta Gambia ei varmasti kovinkaan monelle kansalaiselle niin tuttu ole, mutta kuulin kuiskutuksia, joiden mukaan Gambiaa lähellä oleva Gambina on sen sijaan ollut osalle vanhaa kansaa tutumpi, kun viime päivinä on käyty myös alkoholipoliittista keskustelua, Arhinmäki jatkoi.

Vilkkaana nyt jatkuneessa keskustelussa Simon Elo (ps.) ihmetteli, että ”Suomen sosialidemokraatteja on syytetty joskus innovaation puutteesta, mutta kun kuunteli edustaja Lindtmanin avauspuheenvuoroa, niin ei kyllä luovuudesta ole puutetta: kun pitäisi puhua aidasta, niin puhutaan seipäistä. Mutta kun puhemies sallii, niin puhutaan sitten sen verran”. Elo ryhtyi puhumaan japanin kielen osaamisen tärkeydestä Suomessa.

Katri Kulmuni (kesk.) totesi, että ”vaikka otsikossa tosiaan lukee tämä Gambian kanssa tehty lainsäädäntöön kuuluvan lentoliikenteen sopimus, niin keskustelussa ovat kuitenkin tulleet esille myös kansalliset lentokenttäkysymykset. Kyllä minä vähän ihmettelen tätä avauspuheenvuoron pelottelua, mitä sosialidemokraattisesta ryhmästä tuli, jos kysymyksessä on kuitenkin Gambiaan liittyvä seikka”.

PS:n Maria Tolppanen lausui, että ”ihan vain muistuttaisin semmoisesta pienestä asiasta, että Kaliningradista kestää Helsinki-Vantaalle 15 minuuttia”.

Puhemies Maria Lohela alkoi saada tarpeekseen.

– Kehotan kyllä kansanedustajia nyt pysymään tässä varsinaisessa aiheessa. Se on tämän talon arvokkuudelle sopivaa, puhemies totesi.

Kimmo Kivelä (ps.) ihmetteli, mitä istuntosalissa on menossa.

– Sinänsä tämä keskustelu nyt on vähän outoa, ja tulee mieleen, että kyllä tässä on jonkinlainen Urpon päivän auringonpistos nyt tullut useamman kansanedustajan kohdalle. Kun tuossa edustaja Arhinmäkikin Gambian rinnalla puhui Gambinasta, niin kyllä tässä maakunnan kansanedustaja ihmettelee, mitä ihmeen varhaista kesää tässä nyt on edustajien päässä liikkeellä, Kivelä totesi.

Antti Lindtmanin mukaan ”Gambia maanahan on Länsi-Afrikassa aika pieni, ja ehkä se potentiaali on pitkän aikavälin päässä nähtävissä. Minusta on tärkeää, että tämä keskustelu käytiin näin lämpimänäkin päivänä. Oli hyvä, että täältä tuli näkemystä. Kokoomuksesta tuli tukea tälle Finnairin enemmistöomistukselle, ja kun keskustelu eteni, niin huomasi, että perussuomalaisetkin ilmaisivat tukensa tälle sopimukselle. Tiivistämme yhteyttä tälläkin tavalla Gambian islamilaisen tasavallan kanssa, kun on kuitenkin tulevaisuutta se, että Afrikka tulee kehittymään”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)