Verkkouutiset

Ministeriö haluaa tiedon kansalaisten perimästä paremmin terveydenhuollon käyttöön

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut työryhmän laatimaan kansallista genomistrategiaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tavoitteena on laatia suunnitelma toimenpiteistä, jotka mahdollistavat ihmisen perimästä saatavan tiedon tehokkaan hyödyntämisen terveydenhuollossa. Genomitiedolla tarkoitetaan ihmisen koko perimästä saatavaa tietoa.

Ministeriön mukaan kun perimän tutkimusmenetelmät kehittyvät, voidaan suuntautua enemmän kohti henkilökohtaista lääketiedettä, jossa tieto ihmisen perimästä ohjaa hoitopäätöksiä. Tätä tietoa voidaan käyttää yhä enemmän myös sairauksien ehkäisyssä.

Genomitiedon hyödyntämiseen terveydenhuollossa liittyy kuitenkin liuta selvitettäviä asioita.

– On tärkeää huolehtia esimerkiksi geenitestien vaikuttavuuden arvioinnista, laadunvarmistuksesta, tietosuojasta sekä terveydenhuollon henkilöstön koulutuksesta. Lisäksi on laadittava suunnitelma siitä, miten kustannuksia hallitaan, ministeriö sanoo tiedotteessaan.

Tavoitteena on, että strategialuonnos lähetettäisiin laajalle lausuntokierrokselle vuoden vaihteessa ja strategia luovutettaisiin ministeriölle ensi maaliskuun lopussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)