Verkkouutiset

Lasten suojaaminen hälyttävällä alhaisella tasolla mobiililaitteissa ja älyleluissa

Tänään vietetään kansainvälistä tietoturvapäivää ja vanhemmat ovat edelleen monien haasteiden edessä yrittäessään pitää lapsensa turvassa netissä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lasten mediankäyttö ja sosiaalisen median palveluihin tutustuminen alkaa yhä nuorempana.

Vastuullisen sosiaalisen median, mobiililaitteiden käytön ja päivittäisen ruudun ääressä vietettävän ajan lisäksi vanhemmat joutuvat nyt painiskelemaan uusien esineiden internet -laitteiden (IoT) ja älylelujen tuomien haasteiden kanssa.

Älylelut ovat leluja, jotka on kytketty verkkoon ja niiden ennustetaan olevan suurin esineiden internet –laitteiden tuoteryhmä. Vuonna 2015 tehty tutkimus arvioi älylelujen myynnin kasvavan 2,8 miljardiin dollariin vuoden loppuun mennessä.

Viime vuonna julkisuutta saaneessa VTechin hakkerointitapauksessa noin 6,4 miljoonan lapsen tietoja oli varastettu, mistä seurasi moraalinen paniikki lapsiin kohdistuneiden tietoturva- ja yksityisyysriskien vuoksi. kertoo tietoturvayhtiö F-Secure.

Vanhempien on hyvä tiedostaa, että älylelut eivät ole uusia asia ainoastaan vanhemmille ja lapsille, vaan myös niiden valmistajille, sanoo F-Securen tietoturva-asiantuntija Sean Sullivan.

– Älylelut ja esineiden internet -laitteet ovat hyvin kilpailukykyisiä ja olemme jo nähneet useita esimerkkejä, joissa tietoturvaa on mietitty vasta jälkikäteen. Yritykset ovat enemmän kiinnostuneita kasvattamaan asiakasmääriään kuin turvaamaan asiakkaiden tiedot, joten luultavasti tulemme yhä edelleen näkemään näiden lelujen tietoturvassa puutteita, Sullivan sanoo.

Hyvä vanhemmuus avainasia

Jos vanhemmat ovat huolissaan IoT -laitteiden, matkapuhelinten tai internetin turvallisuudesta, heidän pitäisi osallistua lapsen laitteiden ja verkkopalveluiden käytön opetteluun.

F-Securen hiljattain tekemä tutkimus osoittaa, että vanhemmat voisivat olla siinä huomattavasti aktiivisempia. Vain 30 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi tarkistavansa, mitä lapsi tekee verkossa tai käyttää lapsilukkoa useammin kuin kerran viikossa.

Vain 38 prosenttia sanoi muistuttavansa netin turvallisesta käytöstä useammin kuin kerran viikossa.

F-Securen tutkijan Mikael Albrechtin mukaan tämä on ongelma ottaen huomioon, kuinka nopeasti tekniikka kehittyy ja miten lapset käyttävät sitä.

– Vanhemmilla on ollut työkaluja lasten suojaamiseksi perinteisillä tietokoneilla, mutta mobiili- ja IoT –laitteiden käyttö on eri asia. Lapsia ei ole huomioitu käyttäjäryhmänä, jolla on erityiset tarpeet ja sen vuoksi vanhemmilla ei ole työkaluja lasten turvallisuuden varmistamiseksi verkossa. Vaikka palveluissa on ikärajoituksia, lapset keksivät keinot niiden kiertämiseksi ennen kuin vanhemmat edes huomaavat sitä, Albrecht sanoo.

Muutama neuvo

Sullivan ja Albrecht ovat yhtä mieltä siitä, että vanhempien pitäisi opettaa lapsia käyttämään teknologiaa terveellä ja myönteisellä tavalla. On muutamia keinoja, jotka voivat auttaa vanhempia.

Opeta ja anna myös lasten opettaa sinua

Maailma, jossa lapset varttuvat on uusi, alati muuttuva ja vanhempien voi olla vaikea ymmärtää sitä. Vanhempien on parempi hyväksyä se vastaan taistelemisen sijasta. Oppiminen voi olla kaksisuuntaista ja palveluihin tutustuminen ja käytön opettelun voi tehdä yhdessä – vanhemmat oppivat minkälaisia ongelmia lapsilla on ja lapset oppivat ymmärtämään esimerkiksi riskit, joita vuorovaikutus tuntemattomien kanssa voi aiheuttaa.

Kiinnitä huomiota siihen, mitä palveluja lapset käyttävät

Vanhempien on hyvä tietää tuotteista ja palveluista, joita lapset käyttävät voidakseen päättää, ovatko ne hyviä vai huonoja. Opetussovelluksissa on usein hyvä tasapaino palvelun parantamiseksi tehtyjen kyselyjen ja yksityisyyden kunnioittamisen välillä. Niissä kysytään syntymävuotta sisällön räätälöimiseksi oikealle ikäryhmälle sopivaksi, mutta ei syntymäaikaa tai lapsen koko nimeä. Jos palvelussa pyydetään antamaan tarkka syntymäaika, koko nimi tai muita tietoja, jotka mieluummin haluaisit pitää yksityisenä, siirry käyttämään parempaa tuotetta.

Ole läsnä, mutta älä dominoi

Lapset tarvitsevat jonkin verran myös yksityisyyttä, varsinkin kun tulevat vanhemmiksi. Mielestäni vanhemmat voivat käyttää teknisiä ratkaisuja pitääkseen silmällä mitä lapset verkossa tekevät, mutta heidän pitäisi olla siitä avoimia ja valmiita hellittämään lapsen kasvaessa. Lapset pääsevät joka tapauksessa perille teknisestä seurannasta, joten salaaminen todennäköisesti kostautuu ja seurauksena lapset kokevat vanhemmat valvovaksi isoveljeksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)