Verkkouutiset

”Olisiko Kesko pyytänyt videon poistoa, jos epäillyt varkaat olisivat olleet valkoihoisia?”

Nettipoliisin mielestä kohutun myymälävarasvideon kommentoinnissa voidaan mennä laittoman puolelle, vaikka videon julkaisu ei sitä olekaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin nettipoliisissa ylikonstaapelina toimiva Marko Forss erittelee Uuden Suomen blogikirjoituksessaan valvontakameravideota, jonka K-kauppias maanantaina julkaisi ja jonka Kesko pyysi häntä poistamaan Facebookista. Videolla naismyyjä otti kiinni epäillyn myymälävarkaan.

”Kyseisen videon saatesanoista kävi ilmi, että kauppias halusi tuoda esille muuntorangaistuksiin kohdistuneet muutokset, jotka olivat vaikeuttaneet kaupan toimintaa lisääntyneenä näpistelynä. Vaikka tämä keskustelunavaus olisi onnistunut varmasti pelkällä tekstilläkin, ei asia olisi varmasti lähtenyt lentoon samalla tavalla ilman videota”, Forss kirjoittaa.

Hänen mielestään sakon muuntorangaistus ja kaupan myyjän turvallisuus mahtuvat selkeästi yleisesti merkittäviin asioihin.

”Koska rikos ei lähtökohtaisesti ole yksityisasia ja kauppiaalla ei näyttänyt olevan saatesanojen perusteella halventamistarkoitusta, ei kumpikaan noista rikosnimikkeistä (yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen, kunnianloukkaus) tässä tapauksessa mielestäni täyty. Miehillä on toki oikeus tehdä rikosilmoitus asiasta”, ylikonstaapeli erittelee.

Hän ihmettelee eri palstojen kommentointia videosta katseltuaan ”mitä ihmiset kehtaavat kirjoittaa someen omilla nimillä ja omilla kasvoillaan”.

”Videon kommentit voivat mennä laittoman puolelle, vaikka itse videon julkaisu sitä ei olekaan. Tämä ei kuitenkaan lähtökohtaisesti muodosta rikosoikeudellista vastuuta videon lisääjälle, koska jokainen vastaa omasta uunoudestaan”, Marko Forss kirjoittaa.

Hänen mukaansa kommentit lisättynä videon kommenttiketjuun voivat kuitenkin saattaa ylläpitäjän vastuuseen kirjoituksesta, jos kyseessä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan. ”Eli esimerkiksi tapauksessa, jossa kaikki maahanmuuttajataustaiset leimataan myymälävarkaiksi”.

”Olen jo useamman kerran tuonut esille hieman ristiriitaisen seikan, jossa ylläpitäjän vastuu ei kuitenkaan koske yksittäisiin henkilöihin kohdistuneita rikoksia. Eli vaikka videon miehiä solvattaisiin ja uhattaisiin rasistisesti, ei ylläpitäjä ole velvollinen poistamaan viestejä niin kuin yleisesti kansanryhmää leimaavien viestien kohdalla on”.

Forss aprikoi ”mitenköhän videoon olisi reagoitu kansalaisten ja Keskon toimesta, jos epäillyt myymälävarkaat olisivat olleet valkoihoisia? Olisiko video levinnyt niin nopeasti, olisiko Kesko pyytänyt videon poistoa? Ainakin kansalaisten rasistiset kommentit olisivat jääneet vähemmälle, mutta onko se syy miksi vain valkoihoisia myymälävarkaita sisältävän videon voisi julkaista?”.

Hänen mukaansa rasististen kommenttien osalta ei varmaan ole epäselvyyttä viestien asiattomuudesta. Mutta entä videon julkaisun leimaaminen ulkomaalaisvastaisuudeksi?

”Onko tilanne siis sellainen, että jos jokin tapaus koskettaa sattumalta tummaihoisia, ei sitä voida käsitellä sen takia, että se herättää rasismia? Onko reilua leimata kauppias rasistiksi vai kertooko leimaaminen henkilön omista ennakkoluuloista, jossa kaikki tummaihoisiin jollain tapaa kohdistuva negatiivinen keskustelu on rasismia”.

Nettipoliisi ei keskustelun rasistisista piirteistä huolimatta ole juurikaan nähnyt väitteitä maahanmuuttajataustaisten yleistämisestä näpistelijöiksi. ”Ja hyvä näin, koska se ei pidä paikkaansa”, ylikonstaapeli Marko Forss toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)