Verkkouutiset

Amerikkalaislehti: Suomi äänesti Fixitistä 1917

Historiajuttu vertaa Suomen vuosien 1917-18 tapahtumia brittien euroäänestykseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Amerikkalainen Ozy-uutissaitti on kirjoittanut Suomen itsenäistymishistoriaa Britannian Brexit-äänestykseen vertailevan jutun. Vertailun lähtökohta ja eräät oikopolut voivat nostattaa Suomessa kulmakarvoja jutun otsikosta alkaen: Miten erota paljonkaan yrittämättä (How to Secede Without Really Trying).

Ozyn mukaan 6.12.1917 oli Suomessa rauhallisuuden ja demokratian voitto, ja verenvuodatus tuli vasta myöhemmin. Eduskunnan kerrotaan tuolloin äänestäneen vallankumouksen jälkeisen Venäjän jättämisestä eikä Vladimir Lenin pannut vastaan. Ozy ei mainitse, että eduskunnassa suuri osa äänesti itsenäisyysjulistusta vastaan.

– Lähes vuosisata ennen kuin Iso-Britannia äänesti lähdön puolesta, tämä pohjoismaa – nyt 5,5 miljoonaa asukasta – järjesti oman exitinsä supervallasta, Ozy kuvailee.

Suomen ja Venäjän yhteisen historian kuvailun jälkeen jutussa kysytään tsaarin ajan pääministerin Pjotr Stolypinin kysymys: sietäisikö Englanti itsenäistä valtiota yhtä lähellä Lontoota kuin Suomi on lähellä Pietaria.

Kahden vallan välissä Suomen kerrotaan valinneen saksalaismyönteisen hallituksen 1917 ja bolsevikkien vallanoton jälkeen nopeasti antaneen itsenäisyysjulistuksen.

Professori Laura Kolben suulla jutussa kerrotaan, että Lenin oli niin luottavainen marxilaisesta doktriinista ja maailmanvallankumouksesta, että hän uskoi Suomen ryömivän takaisin. Suomesta tuli sodassa Neuvostoliiton ja Saksan välinen taistelukenttä, mutta maa pysyi itsenäisenä ”eikä koskaan antautunut Leninin fantasialle”. Työväenluokka integroitiin poliittiseen järjestelmään, josta tuli vakaa liberaali demokratia ”muihin Venäjän rajamaihin verrattuna”.

– Ensi vuonna on sata vuotta ”Finlexit”-äänestyksestä ja hallitus valmistelee Suomen kaikkien aikojen suurinta syntymäpäiväjuhlaa, joka alkaa tv-juhlilla uudenvuodenaattona, Ozy kuvailee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)