Verkkouutiset

Yle: Kotimaan lentolippujen hinnat nousevat – syynä EU:n vaatimus

Euroopan unioni vaatii Finaviaa yhdenmukaistamaan kotimaan lentoasemilla perittävät lentoliikennemaksut, kertoo Ylen uutiset.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nykyisin Finavia hinnoittelee kotimaan sisäisten lentojen matkustajamaksut alhaisemmiksi kuin Suomesta ulkomaille suuntautuvissa lennoissa.

Kotimaan lentoasemia ylläpitävä Finavia on tukenut Suomen sisäistä lentoliikennettä perimällä alhaisempia lentoliikennemaksuja kotimaan kenttien välisiltä lennoilta. Tätä yhtiö on perustellut pienemmillä kustannuksilla, kun esimerkiksi passi- ja tullitarkastuksia ei kotimaan lennoilla ole.

EU-komissio on jo aiemmin puuttunut vastaavaan hinnoitteluun Norjassa ja Ruotsissa.

– Lähtökohtana on se, että kotimaan maksuja ei enää ole. On vain EU:n sisämarkkinamaksuja, sanoo Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen Ylelle.

Finavialla on tämä vuosi aikaa selvittää Euroopan komissiolle, miten se aikoo tasata maksuja. Muutoksille Finavia esittää kahden vuoden siirtymäaikaa. Käytännössä Schengenin alueelle lennettäessä maksut alenevat ja kotimaan sisäisillä reiteillä hinnat nousevat. Korotukset tulevat olemaan muutamia euroja matkustajaa kohden.

Lentoliikennemaksujen osuus lentoyhtiöiden kaikista kuluista on keskimäärin kuusi prosenttia, mutta pienikin hinnankorotus voi olla ratkaiseva niillä kotimaan reiteillä, joissa matkustajamäärät ovat jo valmiiksi alhaiset.

Osa reiteistä saattaa lähivuosina tarvita valtion tukea, jos liikennettä halutaan jatkaa nykyiseen tapaan. Nykyisin valtio tukee lentoliikennettä Poriin ja Savonlinnaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)