Verkkouutiset

Ay-liikkeen osingot verolle? Näin Timo Harakka vastaa

SDP:n kansanedustaja haluaa Suomen pitävän yhteisöveroprosentin alempana kuin Ruotsissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Timo Harakka toppuuttelee ay-liikkeen ja muiden yleishyödyllisten instituutioiden verokohtelusta käynnistynyttä keskustelua.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) yritysveroa koskeneessa selvityksessä Yhteisöveron uusi diili tutkija Tomi Viitala esittää, että institutionaalisten sijoittajien, kuten eläkeyhtiöt ja ammattiliitot, saamat osingot olisi perusteltua tuoda verotuksen kohteeksi ainakin silloin, kun kyse on pörssilistattujen yhtiöiden jakamista osingoista.

Evan tilaisuudessa asiasta kysyttiin SDP:n kansanedustajalta Timo Harakalta. Hän piti mahdollisena, että yleishyödyllisiltä instituutioilta, ay-liike mukaan lukien, voitaisiin periä osinkojen nollaverotuksen sijaan pientä veroa.

– On perusteltua, että yleishyödylliset maksavat jonkin pienen veron, Harakka kommentoi.

Hän ihmetteli, että verovapauskeskustelu kohdistuu usein ay-liikkeeseen, vaikka hyötyjinä ovat monet erilaiset tahot.

– Voi olla, että Koneen säätiö tai Kulttuurisäätiö ihmettelevät tällaista ajattelua, jossa esimerkiksi kulttuurin tukemista ei nähtäisi yleishyödyllisenä.

Tutkija Viitala ehdottaa, että institutionaalisten sijoittajien saamille pörssiosingoille asetettaisiin suhteellisen matala, esimerkiksi noin viiden prosentin suuruinen lähdevero. Siitä saatava tulo voitaisiin käyttää 30–34 prosentin pääomaverokantojen alentamiseen.

Harakka myös puolsi ajatusta kohtuullisesta verotasosta ja laajasta veropohjasta. Hän oli sitä mieltä, että esimerkiksi yhteisöveron taso tulee olla Suomessa matalampi kuin Ruotsissa, koska Ruotsissa erilaiset verovähennykset tuovat todellisen veroprosentin (efektiivinen veroaste) samalla tasolle kuin se on Suomessa.

– Tulemme pysymään (alempana), Harakka lupasi yleisölle vastauksena kysymykseen, pitääkö Suomi matalamman nimellisen yhteisöverotason kuin mitä se on Ruotsissa jatkossakin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)