Verkkouutiset

EVA hallitusohjelmasta: Kumouksia ja kovia lupauksia

Hallitusohjelman esitys yhteiskuntasopimuksesta ja sen kautta ehdollistetuista menoleikkauksista ja veronkevennyksistä on hallitukselta kaivattua aloitteellisuutta, toteaa Elinkeinoelämän Valtuuskunta EVA.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Esitys antaa työmarkkinaosapuolille mahdollisuuden ratkaista Suomen hintakilpailukyvyn kiistattomat ongelmat, arvioi torstaina julkaistu EVA Analyysi Kumouksia ja kovia lupauksia – Sipilän hallitusohjelma uudistaa hallintokulttuuria ja hillitsee veroja paremmin kuin omaa optimismiaan. Analyysin on kirjoittanut EVA:n johtaja Matti Apunen.

Apusen mukaan tavoiteltu viiden prosentin yksikkötyökustannusten alentaminen on kova tavoite, joka kuitenkin osoittaa hallitukselta oikean mittaluokan tavoitteellisuutta.

Apunen toteaa, että hallitus antaa myös joukon painavia lupauksia: kokonaisveroaste ei nouse, työn verotusta kevennetään, eikä teollisuuden kustannuksia lisätä.

– Hallitusohjelma alleviivaa kilpailun merkitystä julkisissa palveluissa, analyysi arvioi.

– Hallitus lupaa määritellä sosiaali- ja terveyspuolella palvelulupauksen sekä tehdä palveluiden kustannukset ja laadun läpinäkyviksi. Läpinäkyvyyden puute estää tällä hetkellä tehokkuusvertailut ja reilun kilpailun palveluntuotannossa, Apunen toteaa.

Hallitusohjelma kirjaa sote-palveluiden järjestämisen niin sanotun maakuntamallin pohjalta, mutta rahoitusmallia ei kerrota.

– Jos maakunnille ei tule verotusoikeutta, jää maakuntiin vaaleilla valittavien päätöksentekijöiden rooli epäselväksi. Myös päätöksentekijöiden tilivelvollisuus alueen asukkaille jää toteutumatta, analyysi arvioi.

Linjaus sote-palveluiden järjestämisen ja tuottamisen selkeästä erottamisesta on hyvä. Analyysi korostaa, että ohjelmaan kirjatusta valinnanvapaustavoitteesta on pidettävä kiinni.

– Kilpailu ja valinnanvapaus takaavat, että sote-uudistus voi saavuttaa tavoitteensa nykyistä tehokkaammista ja paremmista palveluista, analyysissa kirjoitetaan.

EVA Analyysi: Kumouksia ja kovia lupauksia – Sipilän hallitusohjelma uudistaa hallintokulttuuria ja hillitsee veroja paremmin kuin omaa optimismiaan (.pdf).

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)