Verkkouutiset

Valiokunta puoltaa jatko-osallistumista Keski-Afrikan kriisinhallintaoperaatioon

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta puoltaa Suomen jatko-osallistumista EU:n kriisinhallintaoperaatioon Keski-Afrikan tasavallassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valiokunnan mielestä EU-joukkojen on tarpeen pysyä maassa, kunnes toiminta voidaan siirtää YK:n operaatiolle vaarantamatta turvallisuustilannetta.

Suomesta EU-operaatioon osallistuu enintään 30 sotilasta.

Euroopan unionin EUFOR RCA-kriisinhallintaoperaatio alkoi sisällissodan repimässä Keski-Afrikan tasavallassa keväällä. EU-joukkojen toiminta maan pääkaupungin Banguin lähellä on osaltaan parantanut maan turvallisuustilannetta.

Noin 700 sotilaan vahvuisten EU-joukkojen oli tarkoitus olla maassa puoli vuotta ennen YK:n MINUSCA-rauhanturvaoperaation alkamista. Suomi lähetti keväällä Keski-Afrikkaan 25 sotilasta.

EU:n operaatio oli tarkoitettu lähtökohtaisesti niin sanotuksi ylimenokauden operaatioksi, kunnes YK:n operaatio voisi aloittaa toimintansa. YK-operaation valmistelu on kuitenkin viivästynyt ja EU-joukkojen läsnäoloa pidetään tärkeänä, jotta väkivallan kierre Keski-Afrikan tasavallassa ei pahene.

Suomen osallistumiselle haetaan puolen vuoden lisäaikaa, mitä eduskunnan ulkoasiainvaliokunta pitää tarpeellisena ja perusteltuna. Valiokunta edellyttää, että se saa selvityksen operaation joukkojen muodostamisesta ja kokoonpanosta ennen jatko-operaation alkamista joulukuun puolivälissä.

Kustannukset kuuden kuukauden jatko-osallistumisesta nykyisellä 25 sotilaan vahvuudella olisivat arviolta hieman alle 2,4 miljoonaa euroa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)